Startsida - Nyheter

Zoom

Madrid: Klimatförändringarnas offer får vänta ytterligare ett år

Klimatmötet  i Madrid blev inte den framgång många utvecklingsländer hoppats på.

Många miljontals människor, främst i Afrika, som drabbas av klimatrelaterade katastrofer kommer att få vänta i ytterligare minst ett år innan det internationella samfundet kan komma överens om hur de ska bli hjälpta.

Det står klart efter att FN:s klimatmöte i Madrid avslutades utan att ett tydligt avtal för hur de skador och förluster som drabbar världens utvecklingsländer på grund av klimatförändringarna ska finansieras. En uppgörelse som utvecklingsländer hade velat ha.

– Vanligt folk i Afrika lider och vi vädjar om internationellt stöd, säger Michael Arunga, vid den humanitära organisationen World Visions mission i Mali.

Han säger att 5,7 miljoner människor bara i Mali är i behov av humanitärt stöd, på grund av de politiska konflikterna – men också eftersom landet är drabbat av en klimatkris.

Befolkningen i Mali försörjer sig i första hand av jordbruk. Men Michael Arunga säger att den ständiga utbredningen av Saharaöknen samt återkommande torka och översvämningar har lett till att mängder av människor tvingats bege sig från sina hem, främst i landets nordliga delar.

Levande begravda

Bara på senare tid har ett stort antal människor dödats av klimatrelaterade katastrofer i Afrika.

För mindre än två månader sedan dödades 42 personer i västra Kamerun efter att de blivit levande begravda av jordskred i samband med att landet drabbades av omfattande skyfall.

I östra Afrika har fler än 130 människor i Kenya dödats under de senaste två månaderna på grund av översvämningar och jordskred, förorsakade av kraftig och oväntad nederbörd. Enligt experter hänger skyfallen samman med stigande havstemperaturer i Indiska oceanen.

Extrem torka har drabbat flera länder i Afrika
Extrem torka har drabbat flera länder i Afrika. Mithika Mwenda som är ordförande för Pan-afrikanska alliansen för klimaträttvisa, PACJA, är besviken på klimatmötet och bristen på nödvändiga beslut. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT och Markus Marcetic

I södra Marocko dödades minst sju människor då en störtflod sköljde över en fotbollsplan i augusti. Och tidigare i år drabbades södra Afrika av cyklonerna Idai och Kenneth, som förorsakade stora materiella skador och förluster av människoliv.

Bara några månader senare har vissa av länderna nu drabbats av extrem torka, som enligt experter beror på klimatförändringar.

Frågan flyttas fram

Forskare har redan varnat för att situationen bara kommer att förvärras de närmaste åren och att det därför krävs snabba åtgärder för att hantera klimatkrisen.

Men enligt afrikanska delegater vid klimatmötet i Madrid var de flesta förhandlare från rika nationer inte intresserade av att driva på frågan om finansiering.

– Vi har fört diskussioner till långt in på morgonen, men utvecklingen har gått mycket långsamt, sade ambassadör Muhammed Nasr, ordförande för den afrikanska förhandlingsgruppen till pressen på fredagen.

Seyni Nafo, som tidigare var ordförande för den afrikanska gruppen, säger att man var tvingade att flytta fram flera av de viktigaste frågorna till kommande klimattoppmöte, som ska hållas i Glasgow nästa år.

Misslyckandet möter kritik från afrikanska företrädare.

– Det är olyckligt att industrialiserade länder väljer att följa den improduktiva vägen, genom att fokusera på detaljer och skjuta fram verkliga åtaganden, säger Mithika Mwenda, ordförande för Pan-afrikanska alliansen för klimaträttvisa, PACJA, till IPS.

Han är besviken på mötet och menar att de rika länderna konsekvent undvek att diskutera frågor som var relaterade till ett ökat finansiellt stöd.

Studier har visat att Afrika bara står för fyra procent av världens utsläpp av växthusgaser samtidigt som kontinenten är den som drabbas värst av klimatförändringarnas effekter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV