Radar

Glitter förstör haven: bör förbjudas menar forskare

Forskare varnar för att glitter orsakar en miljökatastrof i våra hav.

Glitter används flitigt, både i smink och som dekoration, inte minst nu under julen. Forskare vill se ett glitterförbud eftersom partiklarna förorenar haven och skadar havsmiljön, rapporterar Daily Mail.

Glitter består av mikroplast, Mylar, som utgör 92,4 procent av de 5.25 triljoner plastbitar som finns i haven, enligt Daily Mail. Varje beståndsdel tar tusentals år att bryta ned och havsdjur misstar ofta glitter för mat. Mikroplasten skadar deras beteendefunktioner och innebär att även människor som äter fisk får i sig mikroplast.

”Jag tycker att allt glitter borde förbjudas. Producenter bör inte få komma undan med att tjäna pengar på att producera plast för engångsbruk, samtidigt som de inte tar något ansvar för den skada det orsakar”, sa forskaren Trisia Farrelly från Nya Zeelands Massey-universitet till CBS News år 2017.

Bättre avfallshantering kan minska plasten

Enligt en studie från 2017 strömmar mellan 88–95 procent av plasten som förorenar världens hav in enbart från tio floder. Åtta av floderna finns i Asien. Att stoppa plasten i floder som till exempel Yangtze och Ganges skulle kunna nästan halvera mängden plastföroreningar, fastslog forskarna bakom studien.

”Länder som har problem med hantering av plastavfall, som Kina eller Indien, skulle kraftigt kunna minska plastföroreningarna i floder om de lyckades skapa en bättre avfallshantering”, säger en av författarna bakom rapporten, hydrologen Christian Schmidt vid Helmholtz-Center for Environmental Research (UFZ) i tyska Leipzig till Daily Mail.

USA och Storbritannien har vidtagit åtgärder mot att förbjuda glitter genom att förbjuda kosmetika och vårdprodukter som innehåller mikroplast.

Nu finns det också alternativ till miljöskadligt glitter – biologiskt nedbrytbart glitter. Medan konventionellt glitter är gjort av polyesterfilm täckt med färg, är bioglitter tillverkat av förnybar cellulosa från lövträ, främst eukalyptus.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV