Radar

Även männen fimpar mer

Rökarna blir färre.

För första gången faller nu antalet manliga rökare i världen. Kvinnorna har redan tidigare börjat fimpa, och totalt förutspår Världshälsoorganisationen (WHO) att det nästa år kommer att finnas tio miljoner färre rökare i världen än 2018.

”I många år har vi sett en stadig ökning i antalet män som använder dödliga tobaksprodukter. Men nu, för första gången, noterar vi en nedgång i männens användande, framdriven av regeringar som är hårdare mot tobaksindustrin”, skriver WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus om organisationens senaste siffror.

Enligt WHO lider över åtta miljoner människor världen över en för tidig död på grund av den farliga tobaksröken varje år.

Antalet kvinnor som röker har fallit länge, vilket gjort att det 2018 fanns 60 miljoner färre rökare i världen än år 2000. Men fortfarande bolmar en kvarts miljard kvinnor – och mer än fyra gånger så många män.

– Vi kan inte vara nöjda med nedgången när över en miljard människor fortfarande använder tobak, säger WHO-företrädaren Rüdiger Krech.
Siffrorna blir dessutom lägre i och med att WHO:s statistik inte omfattar e-cigaretter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV