Radar

Tyska smågrisar ”kräver” rättigheter

Djurrättsaktivister i tyska Karlsruhe demonstrerar mot kastrering mot griskultingar – en praxis som nu blir ett uppmärksammat rättsfall.

Årligen kastreras miljontals tyska smågrisar utan bedövning. Nu står djuren som klagande i ett uppmärksammat rättsärende inlämnat till landets högsta domstol – med målet att säkra de fyrbentas rättigheter.

Tyska djurrättsaktivister har vänt sig till landets högsta domstol för att förbjuda praxis bland grisbönder att kastrera svinkultingar utan bedövning. Smågrisarna själva står listade som målets klagande. Djurrättsorganisationen PETA, som står bakom initiativet, menar att djur inte kan skadas utan rimlig förklaring enligt tysk lag.

”Kastrering av smågrisar – med eller utan bedövning – utgör en klar lagöverträdelse som endast lämnar Tysklands smågrisar med ett enda val: att via stämning tvinga fram ett verkställande av deras rättigheter”, säger PETA i ett uttalande.

Smågrisarnas förhoppningar om juridisk framgång är dock små, tror Jens Buelte, juridikprofessor vid Mannheimuniversitetet.

– Djur har inga egna rättigheter i enlighet med tysk lag, säger han.

20 miljoner kastreras varje år

Tyska grisbönder tros kastrera omkring tjugo miljoner svinkultingar per år, och har hittills motsatt sig användning av bedövning med motiveringen att det är för dyrt, och en kostnad som i slutändan skulle drabba konsumenter i form av höjda köttpriser.

– Ickemänskliga enheter som företag och föreningar har en juridisk personlighet. Så varför inte djur också? säger advokaten Cornelia Ziehm som representerar djurrättsorganisationen PETA i målet.

Det är inte första gången PETA initierar uppmärksammade djurrättsfall. 2015 krävde de i amerikansk domstol att en makakapa skulle erkännas copyrighträttigheter till en selfie, och 2016 beordrade en argentinsk domstol att en schimpans skulle få lämna ett zoo efter att den erkänts grundläggande rättigheter och att hennes fångenskap var olaglig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV