Radar

Allt fler journalister fängslas

Manifestation för dödade journalister i Mexiko tidigare i år.

Hittills i år har 49 journalister dödats runt om i världen, en betydligt lägre siffra jämfört med i fjol. Men antalet journalister som fängslas fortsätter att öka.

– Det är ett vanligare sätt än tidigare för att försöka få tyst på journalister, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser (RSF).

Antalet dödade journalister ser ut att bli det lägsta på många år, enligt Reportrar utan gränsers rapport. En av orsakerna är att färre dödas i krigsområden. I Syrien, Jemen och Afghanistan har hittills 17 journalister dödats under 2019, vilket kan jämföras med 34 i fjol.

Enligt Reportrar utan gränser har ingen utrikeskorrespondent dödats i år.

– Det kan ju peka på att man kanske dels har ökat säkerhetstänket kring sina utrikeskorrespondenter eller att man väljer att inte skicka sina reportrar till krigszoner. Afghanistan och Jemen är sådana exempel där vi får väldigt lite rapportering, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, och menar att det även blivit svårare att som lokal journalist arbeta i drabbade konfliktområden.

Riktade attacker

Syrien, tillsammans med Mexiko, fortsätter att vara de dödligaste länderna för journalister. Reportrar utan gränser konstaterar att fler journalister dödas i länder där det råder fred än i länder där det pågår krig.

– Det har blivit allt vanligare att man riktar attacker mot journalister i fredliga länder. Mexiko är det land som sticker ut mest där man tystar journalister genom att döda dem. Det sker även i andra länder, även i Europa, säger Erik Halkjaer, och fortsätter:

– Att det är farligt att jobba som journalist i krig vet vi ju, men att det är farligt att jobba som journalist i fredliga länder är tyvärr en utveckling som blivit sämre, säger han.

Fler fängslas

Samtidigt som färre journalister dödas visar sammanställningen att fler fängslas. Totalt beräknas 389 journalister just nu sitta fängslade runt om i världen, vilket är en ökning med cirka tolv procent jämfört med förra året.

– Närmare hälften av dem sitter fängslade i Kina, Egypten och Saudiarabien.
Att fängsla journalister är ett vanligare sätt än tidigare för att försöka få tyst på journalister, säger Erik Halkjaer.

Färre journalister dödas i tjänsten

Enligt Reportrar utan gränsers sammanställning har 49 journalister dödats hittills i år. Det kan jämföras med ett genomsnitt på 80 journalister per år som mist livet i tjänsten de senaste tio åren.

Syrien och Mexiko är de farligaste länderna för journalister att verka i. Tio journalister i respektive land har hittills i år dödats.
I rapporten konstaterar Reportrar utan gränser att fler journalister dör i länder där det råder fred än i länder med krig.

389 journalister beräknas just nu sitta fängslade, en ökning med cirka tolv procent jämfört med förra året. Nästan en tredjedel av dem, 120 personer, sitter fängslade i Kina. Även i Egypten och Saudiarabien sitter många av de fängslade.

Källa: Reportrar utan gränser

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV