Radar

Världen välkomnar IS fall

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver att kampen mot terrorgrupper måste fortsätta.

Från ledare i många länder välkomnas att IS sista fäste i Syrien fallit, men många varnar för att IS fortfarande utgör ett hot. ”Vi förblir på vår vakt”, säger USA:s president Donald Trump.

Trump välkomnar i ett uttalande att regionen har ”befriats” från IS, men tillägger att USA kommer att fortsätta att arbeta för att ”krossa radikal islamistisk terrorism”.

Att IS är besegrat i Syrien innebär att en källa för potentiella terrorattacker i Frankrike har försvunnit, anser Frankrikes president Emmanuel Macron.

”Ett betydande hot mot vårt land har eliminerats”, twittrar han, och fortsätter:

”Men hotet kvarstår och kampen mot terrorgrupper måste fortsätta”.

Frankrike har upplevt en våg av terrordåd sedan 2015, där totalt 250 människor har dödats.

Den brittiska premiärministern Theresa May säger i ett uttalande att det är en historisk milstolpe att IS har besegrats.

I Tyskland beskriver utrikesminister Heiko Maas slutet på kalifatet som ett viktigt steg. Han varnar samtidigt för att ”trots detta fortsätter IS att utgöra ett ansenligt hot”.  ”Vi ska inte underskatta detta hot”, säger han.

Natochefen Jens Stoltenberg skriver på Twitter att befrielsen av territoriet som hållits av IS är en ”remarkabel framgång för den globala koalitionen”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV