Radar

Världen välkomnar IS fall

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver att kampen mot terrorgrupper måste fortsätta.

Från ledare i många länder välkomnas att IS sista fäste i Syrien fallit, men många varnar för att IS fortfarande utgör ett hot. ”Vi förblir på vår vakt”, säger USA:s president Donald Trump.

Trump välkomnar i ett uttalande att regionen har ”befriats” från IS, men tillägger att USA kommer att fortsätta att arbeta för att ”krossa radikal islamistisk terrorism”.

Att IS är besegrat i Syrien innebär att en källa för potentiella terrorattacker i Frankrike har försvunnit, anser Frankrikes president Emmanuel Macron.

”Ett betydande hot mot vårt land har eliminerats”, twittrar han, och fortsätter:

”Men hotet kvarstår och kampen mot terrorgrupper måste fortsätta”.

Frankrike har upplevt en våg av terrordåd sedan 2015, där totalt 250 människor har dödats.

Den brittiska premiärministern Theresa May säger i ett uttalande att det är en historisk milstolpe att IS har besegrats.

I Tyskland beskriver utrikesminister Heiko Maas slutet på kalifatet som ett viktigt steg. Han varnar samtidigt för att ”trots detta fortsätter IS att utgöra ett ansenligt hot”.  ”Vi ska inte underskatta detta hot”, säger han.

Natochefen Jens Stoltenberg skriver på Twitter att befrielsen av territoriet som hållits av IS är en ”remarkabel framgång för den globala koalitionen”.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.