Radar

Estnisk valsegrare nobbas för populister

Kaja Kallas väntas försöka bilda regering, men hennes tilltänka samarbetspartner söker en annan, oväntad allians.

Reformpartiet – som fick allra störst väljarstöd i valet i Estland – sätter segerropet i halsen. Regerande Centerpartiet nobbar en bred koalition och för i stället informella samtal med högerpopulistiska, nationalkonservativa Ekre.

Kaja Kallas, som leder det liberala Reformpartiet, såg efter den stora valframgången ut att bli Estlands nästa premiärminister. Hennes plan var att få med sig Centerpartiet, som leder den sittande regeringskoalitionen, i en ny regering.

Det tycktes till en början vara möjligt. Men Centerpartiet och dess ledare, den sittande premiärministern Jüri Ratas, har svängt om. De vill försöka sitta kvar med hjälp av valets andra vinnare – ytterhögerpartiet Estlands konservativa folkparti (Ekre), som blev tredje största parti med nästan 18 procent av rösterna.

Samtal förs partierna emellan, utan att president Kersti Kaljulaid gett Ratas mandat att sondera.

Nej till flyktingar och EU

Ekre är ett nationalistiskt parti som är strängt kritiskt till flyktingmottagande och invandring, HBTQ-rättigheter och EU.

Partiledaren Mart Helme inspireras av utvecklingen i Polen och Ungern, där de konservativa regeringarnas reformer väckt stark kritik från EU för att de hotar demokratin.

Den svenska tidskriften Expo har redogjort för kopplingar mellan Ekre, dess ungdomsförbund Blått uppvaknande och högerextrema organisationer och partier i Sverige.

Innan Estlands val hade Reformpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna gjort klart att Ekre inte kommer att medverka i någon form av regeringsbildning.

Centerpartiets största partner i den nuvarande regeringen, Socialdemokraterna, vill inte samarbeta med Ekre. Men Centerpartiet, Ekre och det tredje partiet i den sittande regeringen, konservativa Fäderneslandet (Isamaa), samlar tillsammans en majoritet av mandaten i parlamentet, Riigikogu.

"Undergräver tilliten"

– Premiärminister Ratas bedyrade flera gånger före valet att han inte kommer att bilda koalition med Ekre. Och det första han gör efter valet är att förhandla med Ekre och Isamaa om en regeringskoalition. Han sviker sina väljare och undergräver tilliten till det politiska systemet, säger Eva Piirimäe, biträdande professor i politisk teori vid universitetet i estniska Tartu.

Piirimäe anser att inbjudan till Ekre utgör ett hot mot den estniska demokratin, då partiet ”uttrycker sin beundran för nazismen, mobiliserar rädsla kring invandringen, vill införa politisk kontroll av domstolsväsendet och uttalar sig förklenande om minoriteter”.

En ny församling är tänkt att sväras in i Riigikogu den 30 mars och Reformpartiets Kaja Kallas väntas trots allt få första försöket att sondera.

Mandat i estniska Riigikogu

Det estniska parlamentet Riigikogu har 101 mandat. Efter valet den 3 mars fördelas de så här:

Reformpartiet 34 mandat (28,9 procent av väljarstödet)
Centerpartiet 26 (23,1)
Estlands konservativa folkparti 19 (17,8)
Fosterlandsförbundet 12 (11,4)
Socialdemokraterna 10 (9,8)