Radar

Biologens vårtips: Titta på insekterna

April har inte ens börjat – men redan nu har man hittat tussilago och blåsippor strax norr om Sundsvall, enligt Naturens Kalender.

Redan nu kan man hitta tussilago och blåsippor strax norr om Sundsvall.
Men enligt biologen Didrik Vanhoenacker finns ännu mer spännande vårtecken att hitta i sandiga slänter.

– Det säger bara ”bang!” just den här helgen, säger Didrik Vanhoenacker och syftar på vårens intågande.

Han är jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och har ägnat delar av helgen åt att leta bombmurklor och beundra vridvingar.

Men våren har, som brukligt, kommit olika långt i olika delar av landet. Enligt SMHI är det officiellt vår i södra Sverige men under helgen rådde vårtemperatur, alltså att dygnsmedeltemperaturen är över noll grader, i stora delar av landet.

– Någonstans mellan Uppsala och Gävle har de första vårtecknen dykt upp samtidigt som det fortfarande finns en del snö i skogen kvar, säger Vanhoenacker och fortsätter:

– Men här i Stockholmstrakten smackade det till rejält här i helgen, det är varmt och har kommit mycket sol. Här blommar tussilagon för fullt och de första fjärilarna har dykt upp.

"Brun flickfjäril är en slags mätare
"Brun flickfjäril är en slags mätare. Den övervintrar som puppa. De tidigaste dagfjärilarna övervintrar som fullbildade fjärilar. Ändå flyger brun flickfjäril lika tidigt på året", berättar Didrik Vanhoenacker. Foto: Didrik Vanhoenacker/Privat

"Det är ashäftigt!"

De flesta känner igen de tidiga dagfjärilarna citronfjäril, nässelfjäril och påfågelöga. Men en doldis bland vårtecknen är den bruna flickfjärilen.

– Den är häftig, den är en av de tidigaste fjärilarna och många märker den inte. De hinner inte riktigt få korn på den. Den flimrar förbi, man ser en brun fladdrig fjäril men man ser ändå att det blinkar lite orange, säger Didrik Vanhoenacker.

Hans favorit bland vårtecken är dock den lilla insekten vridvinge, som parasiterar på sandbin.

– Just att passa på att kolla på insekter i en sandig slänt nu, det är ashäftigt! Annars är det läckert också med alla flyttfåglar som anländer nu, säger han.

Vintrarna blir kortare

Våren startade tidigare i år än förra året. Men det har ingenting med den rekordvarma sommaren 2018 att göra.

– Det finns inget väderminne kvar från i somras som gör att det blir tidigare vår i år, vädret varierar snabbare och mer än så. Däremot har vi en trend att det blir varmare och varmare år för år och att vintrarna blir kortare. Men i den trenden kan det variera, så att det blir en senare vår – som förra året, säger Vanhoenacker

Han berättar att sipporna redan har börjat komma i Skåne och att man i Stockholm nog kan hitta blåsippor nu och därmed vänta vitsippor om en vecka eller två.

– Sen kommer det snart börja rassla in rapporter om sädesärlor, som hör till den andra omgången vårfåglar.

Spela vårteckenbingo

Naturhistoriska riksmuseet har tillsammans med Fältbiologerna tagit fram ett vårteckenbingo som man kan spela i naturen. För att få bingo ska man bocka av samtliga arter på en rad på någon ledd.

Samtliga vårtecken i spelet: sånglärka, nässelfjäril, tussilago, nyckelpiga, vitsippa, tofsvipa, citronfjäril, stare, stackmyra, blåsippa, bofink, grävling (spår är också godkänt), ringduva, humla, huggorm och påfågelöga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV