Radar

Slovakien säger nej till inskränkningar i aborträtten

Lagförslaget som röstades ned skulle bland annat ha tvingat kvinnor som vill göra abort att göra en ultraljudsundersökning.

Den 5 december röstade parlamentet i Slovakien nej till ett lagförslag som allvarligt skulle inskränka kvinnors reproduktiva rättigheter. Flera organisationer har kritiserat lagförslaget och agerat för att stoppa det

Lagförslaget skulle bland annat ha tvingat kvinnor som vill göra abort att genomgå en ultraljudsundersökning för att titta på embryot eller fostret, rapporterar Amnesty. 

”Sådana krav är en form av omänsklig och förnedrande behandling som skapar hinder för flickor och kvinnor att få tillgång till laglig abort”, skriver Amnesty i ett pressmeddelande.

Det slovakiska parlamentet består av 150 ledamöter och för att ett lagförslag ska antas krävs enkel majoritet. I omröstningen röstade 59 ledamöter för det aktuella förslaget.

”Omröstningen är en viktig seger för de kvinnor och aktivister i Slovakien som har mobiliserat och protesterat mot förslaget”, skriver Amnesty International som är en av flera organisationer som har kritiserat lagförslaget och agerat för att stoppa det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV