Radar

Rekordung statsminister godkänd i Finland

Sanna Marin efter att ha blivit klar som SDP:s statsministerkandidat i söndags.

Finlands riksdag har röstat fram världens yngsta regeringschef. 34-åriga Sanna Marins tillträde uppmärksammas världen över, särskilt som alla fem regeringspartier i Helsingfors nu leds av kvinnor.

Marin godkändes som väntat av riksdagen vid omröstningen. Röstsiffrorna landade på 99–70, rapporterar Yle.

Marin är från Socialdemokraterna (SDP). De andra i Finlands styrande femklöver är Katri Kulmuni (C), Maria Ohisalo (Gröna), Li Andersson (VF) och Anna-Maja Henriksson (SFP). Alla utom Henriksson är mellan 30 och 35 år.

Hård konkurrens

Finland kniper titeln världens yngsta nationella ledare i hård konkurrens. 33-årige Sebastian Kurz avgick visserligen som Österrikes förbundskansler i våras, men kan efter ett nyval snart vara tillbaka.

Oleksyj Hontjaruk tillträdde som Ukrainas premiärminister i augusti, men är med sina 35 år snäppet äldre. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, ofta omtalad för sin unga framtoning, tros snart fylla 37 år.

Och Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har fyllt hela 39 år. Hon är bland annat historisk för att ha fött barn under tiden som ledare, nu ettåriga dottern Neve Te Aroha.

Löfven ensam

Även Sanna Marin har en ettårig dotter. När hon nu godkänts står Stefan Löfven (S) ensam kvar som man bland Nordens regeringschefer.

I Norge är Erna Solberg (Høyre) statsminister sedan 2013. Katrín Jakobsdóttir (Vänsterpartiet – de gröna) är sedan 2017 Islands statsminister. Och i Danmark övertog Mette Frederiksen (S) statsministerposten i somras.

Finlands tidigare statsminister Antti Rinne (SDP) var tvungen att avgå i tisdags efter det att regeringspartiet Centern tappat förtroendet för honom på grund av hans hantering av poststrejken nyligen.

Under en presskonferens efter att hon godkänts av riksdagen fick Sanna Marin frågor om hur förtroendet ska kunna återställas mellan Centern och SDP och svarade att det kommer att krävas samtal mellan partierna, rapporterar Yle. Hon tillade även att det politiska program som partierna tidigare enats om fungerar som en enande faktor.

Råd från äldsta

Världens äldsta regeringschef, Malaysias 94-årige premiärminister Mahathir Mohamad, råder sin yngre kollega att lyssna på äldre människor.

– Samtidigt som vi har tilltro till unga människors idealism är det också viktigt för dem att väga in äldre människors erfarenhet, säger Mahathir Mohamad i en intervju med Reuters.

– En kombination av båda skulle vara det bästa.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.