Radar

Oppositionen tvingade regeringen att backa

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på måndagens pressträff.

Hotet mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är över.
Oppositionen släpper frågan om en misstroendeförklaring mot henne efter att regeringen och Centern och Liberalerna tvingats till reträtt om reformen av Arbetsförmedlingen.

Hotet från oppositionen om att fälla Eva Nordmark i en misstroendeförklaring tvingade regeringen och de två övriga samarbetspartierna att komma överens under helgen. Och det gjorde man.

Arbetsmarknadsministern meddelade på en pressträff att man böjer sig för båda de två krav som Moderaterna och Kristdemokraterna ställt sig bakom. Reformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts upp ett år, och den ursprungliga planen på att reformen skulle vila på lagen om valfrihetssystem (LOV) skrotas.

LOV innebär ett förfarande där den enskilde har rätt att välja den leverantör som ska utföra tjänsten och som Arbetsförmedlingen godkänt och tecknat kontrakt med. Det är Centerpartiet som har förespråkat att reformeringen skulle bygga på den lagen.

Skarp kontroll

Men ett krav från M, KD och V, har varit att lagen inte ska utgöra grunden för förändringen av Arbetsförmedlingen.

– Vi backar ifrån att LOV ska vara grunden för det här systemet. Den eller de upphandlingsformer som är mest ändamålsenliga ska användas, sade Eva Nordmark.

Hon framhöll behovet av skarp kontroll. Farhågorna från kritikerna har varit att oseriösa aktörer kommer in med hjälp av LOV. Med lagen om offentlig upphandling (LOU) är kontrollen noggrannare.

– Det ska finnas robusta kontroll- och uppföljningssystem. Oseriösa aktörer ska kunna utestängas. Fristående aktörer ska inte kunna selektera bort arbetssökande utifrån förväntad lönsamhet, sade Nordmark.

Oklara besked

Enligt Nordmark innebär förändringen att privatiseringen av Arbetsförmedlingen inte blir lika långtgående som det var tänkt från början.

Exakt vad detta innebär i praktiken är dock oklart. För samtidigt säger Eva Nordmark att LOV kan komma att användas ibland och i vissa sammanhang. Vad det innebär konkret, vet inte ens Arbetsförmedlingens nya generaldirektör Maria Mindhammar.

”Exakt vad detta betyder får vi återkomma till. Vi kommer nu ha en dialog med regeringen om detta”, säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt noterade den här otydligheten.

– Om regeringen skulle komma tillbaka med förslag att delvis använda LOV i reformeringen av Arbetsförmedlingen, kommer Vänsterpartiet att försöka samla en riksdagsmajoritet emot det, sade Sjöstedt, som i övrigt var nöjd med regeringens besked.

– Som helhet har regeringen backat på alla punkter, sade Sjöstedt, vars parti var det som hotade med att väcka misstroende och fick M och KD samt SD med sig.

Centern har tvingats backa

Moderatledaren Ulf Kristersson anser sig ha fått tillräckliga svar från regeringen.

– Målet var inte att avsätta en minister, utan att stoppa dålig politik, sade han.

Vänsterpartiet lär få svårt att få med sig Moderaterna en gång till, eftersom M inte är emot att LOV används. Vad man vände sig mot var att den lagen skulle utgöra grunden för reformen.

Trots att det är Centern som framför allt har fått backa i frågan om LOV, så är partiet nöjt, enligt Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet.

– Det här känns bra. Nu finns det en hållbar lösning för hur vi ska förändra Arbetsförmedlingen. Det fanns det inte när fyra partier var beredda att enas om att stoppa den, sade han till TT.

Den andra partnern i överenskommelsen med regeringen, Liberalerna, tycker att resultatet blev bättre än vad som var fallet tidigare.

– Det måste jag säga att det tycker jag. Vi från vårt parti har inga problem med att riksdagen vill förbättra de reformer som vi vill genomföra och vi fyra partier inser också att vi inte har majoritet, sade partiledaren Nyamko Sabuni.

Gjorda ändringar

I den så kallade januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna sägs det i punkten om Arbetsförmedlingen att ”ett nytt system baserat på LOV (lagen om Valfrihetssystem) ska utvecklas…”

Nu säger regeringen att ”reformeringen av Arbetsförmedlingen ska inte vila på LOV”.

Om tidsplanen säger januariöverenskommelsen att förändringen av Arbetsförmedlingen ska vara fullt genomförd 2021. Nu sägs det att reformen skjuts fram ett år, för att träda i kraft i slutet av 2022.

Källa: Januariöverenskommelsen, regeringen.

Radar

S självkritiska till misslyckad integrationspolitik

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar är djupt självkritisk till partiets integrationspolitik.

Socialdemokraterna har under decennier misslyckats med sin invandringspolitik, visar en intern rapport som Aftonbladet tagit del av.
”Jag tycker att vi ska vara djupt självkritiska”, säger rapportens författare Lawen Redar (S), till tidningen.

Bristande migrations- och integrationspolitik har bidragit till en rad problem som Sverige i dag lider av, som parallellsamhällen med kriminalitet, parallella rättskipningssystem och religiös radikalisering, enligt Socialdemokraternas rapport.

Ett annat problem är enligt rapporten att det svenska språkets ställning har försvagats.

– Jag har mött kvinnor som befunnit sig i Sverige i 16 års tid utan att kunna prata svenska. Detta för att man inte möter myndigheter eller människor med svenska som modersmål i vardagen, som ett resultat av segregationen, säger Lawen Redar till Aftonbladet

Hon är Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson och menar att en orsak till att Socialdemokraterna inte har tagit problemen på allvar har varit en rädsla att förknippas med Sverigedemokraterna.

– När SD klev in i den nationella politiken 2010 behövde alla partier markera mot dem. Det har omöjliggjort en seriös integrationspolitik och debatt. Men det duger inte att frågan om integration främst får föras av ett extremnationalistiskt parti, säger Lawen Redar till tidningen.

Rapporten innehåller inte några förslag på ny politik på området integration. Det kommer i del två, som väntas bli klar våren 2024.

Radar

Så synar du gröna bluffar

Håll utkik efter godkända miljömärkningar för att undvika att falla för ”greenwashing” när du handlar, råder Sveriges Konsumenter.

Grönt, hållbart eller klimatneutralt? Falska miljöpåståenden i reklam är svåra för konsumenterna att avslöja, enligt en ny undersökning. Men det finns enkla knep för att undvika att gå i fällan.

En stor andel svenskar vill handla miljö- och klimatvänligt, men många har svårt att se igenom falska reklampåståenden och avslöja ”greenwashing”. Det visar en ny internationell undersökning som Sveriges Konsumenter står bakom.

Greenwashing, eller grönmålning på svenska, innebär falsk eller vilseledande marknadsföring där företag eller organisationer vill ge sken av att de är mer miljövänliga än vad de faktiskt är. Ett allt vanligare fenomen, enligt Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

– I den här djungeln är det väldigt svårt för konsumenterna att skilja ut vad som är sant och falskt. Inte minst när det gäller begrepp som klimatneutral och klimatpositiv. som många har svårt att förstå vad det innebär. Vi tycker att det är ytterst tveksamt om de ska få användas, säger han.

Okända märken

Bertoft betonar att konsumenterna inte ska behöva vara detektiver – grundkravet är att det ska gå att lita på reklamen. Samtidigt finns några enkla knep att för att undvika den grönmålade fällan.

Det första är att titta efter godkända miljömärkningar som exempelvis Svanen, Krav eller EU-blomman och vara misstänksam mot märken man inte känner igen.

– Det finns väldigt mycket hittepåmärken på marknaden. Det finns en flora av olika egna märken som ska kunna se ut som någon sorts stämpel.

– Undersökningen visar också att väldigt många konsumenter tror att miljöreklam är godkänd eller förhandskontrollerad av myndigheterna – och så är det inte.

Fundera på bildvalet

Det andra rådet är att se upp med formuleringar som ”hållbart”, ”grönt”, eller ”växtbaserat”

– Speciellt ”hållbart”, ”grönt” och även ”miljövänligt” är väldigt luddiga begrepp som ska ge någon sorts skimmer av att det är bättre än det kanske är. Sedan ska man fundera på bildvalet. Skogar, ängar, grön färg – betyder det verkligen någonting eller är det bara ett trick?

Samma skeptiska hållning bör enligt Jan Bertoft gälla inför begrepp som ”klimatneutralt”, ”klimatkompensation” eller ”klimatpositiv”.

– Det är begrepp som är skapade mycket för att man ska tro att man ska kunna fortsätta konsumera som vanligt.

Kolla siffran

Något annat att vara vaksam på är miljöpåståenden om produkter eller tjänster som i sig är miljöfarliga, som exempelvis flyg, bilar eller cigaretter, samt företag som säger sig vara det bättre alternativet för miljön genom att jämföra sig med andra som är värre, enligt Jan Bertoft.

Han råder vidare att se om det finns siffror eller andra bevis för det företaget säger, exempelvis fotnoter med referenser till forskning.

Men även när det gäller siffror bör man vara uppmärksam. Om ett företag exempelvis lyfter fram att ”50 procent är återvunnet”, kan man fråga sig vad den andra halvan består i och om det handlar om 50 procent av förpackningen eller hela produkten.

Kräver skärpning

Redan 2020 visade en undersökning från EU-kommissionen att hälften av alla gröna påståenden på marknaden var vaga, vilseledande eller ogrundade – och problemet väntas växa ytterligare.

Sveriges Konsumenter vill se en regelskärpning och välkomnar att en ny lagstiftning för att begränsa gröna påståenden och märkningar är på gång i EU.

– Det kommer bli mer och mer miljöreklam i och med att kraven skärps på att företag ska vara mer miljöanpassade. Då får det inte vara vilda västern.

Om undersökningen

• 16 länder ingick i undersökningen. Sammanlagt svarade 16 323 personer mellan 18 och 74 år på enkäten under maj och juni 2023. 1 018 av dem var från Sverige.
• 43 procent av de svarande säger sig ha sett exempel på greenwashing de senaste 12 månaderna.
• Okunskapen är samtidigt stor – en av tre säger sig förstå klimatpåståenden som låga koldioxidutsläpp, lågt klimatavtryck och koldioxidkompenserat.
• Ett exempel på felaktig uppfattning är att 17 procent tror att en vara som är klimatneutral har producerats utan klimatutsläpp.
Källa: Sveriges Konsumenter