Radar

FN-rapport ger dyster bild av jämlikheten i världen

Kostnaden för en tågbiljett, priset på bensin, krav på politiska fri- och rättigheter, strävan efter rättvisa är ojämlikhetens nya ansikte, enligt UNDP:s högste chef, Achim Steiner.

De demonstrationer som för närvarande sveper över världen visar hur många samhällen inte fungerar som de borde. En viktig orsak, enligt en ny rapport från FN:s utvecklingsprogram (UNDP), är ojämlikhet.

Årets upplaga av Human Development Report (HDR), med titeln ”Beyond income, beyond averages, beyond today: inequalities in human development in the 21st Century”, visar hur en ny generation av ojämlikheter har uppenbarat sig kring utbildning, teknik och klimatförändringar.

”Ojämlikhet handlar inte bara om hur mycket någon tjänar jämfört med sin granne. Det handlar om den ojämna fördelningen av rikedom och makt: De sociala och politiska normer som driver människor ut på gatorna för att protestera,” säger Achim Steiner, UNDP:s högste chef i ett pressmeddelande.

Samtidigt som vi bryter tystnaden om våld och ofredande mot kvinnor, ser vi mer fördomar och ett ökat motstånd mot kvinnor inom arbetslivet, enligt rapporten.

I en tid då framsteg inom jämställdhet borde accelereras för att nå  de globala målen för hållbar utveckling till 2030, menar rapporten att framstegen tvärtom avtar. Enligt den nuvarande trenden kommer det att ta 202 år för världen att eliminera ekonomiska könsskillnader.

I hälften av de länder som utvärderats har könsfördomar ökat. Cirka femtio procent av människorna i 77 länder sa att de ansåg att män är bättre politiska ledare än kvinnor och mer än 40 procent tyckte att män är bättre företagsledare. 

Inte bortom lösning

Men ojämlikhet är inte bortom lösning, menar rapporten, som även presenterar flera alternativ för att hantera problemen.

En åtgärd som nämns är att investera i yngre barns lärande, hälsa och näring eftersom ojämlikhet börjar redan före födseln.

En annan viktig nyckel till förändring är politik som tar sig an fördomar, sociala normer och maktstrukturer. Till exempel är politik som balanserar fördelningen av omsorg, särskilt för barn, avgörande enligt rapporten.

”Att erkänna ojämlikhetens sanna ansikte är ett första steg, det som händer härnäst är val som är upp till varje ledare att fatta”, säger Achim Steiner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV