Radar

Nya bilder visar vanvård av svenska grisar

Djurrättsalliansens dokumentation, som gjorts under 2019, visar på vanvård och brott mot djurskyddslagstiftningen på svenska grisgårdar.

Nu kommer ny dokumentation från organisationen Djurrättsalliansen som avslöjar vanvård av svenska grisar. Bilderna visar grisar som vadar i sin egen avföring, instängda i kala betongboxar utan strömedel, systematiskt fixerade suggor samt sjuka och döda grisar.

– Vår dokumentation visar konsekvenserna av en djursyn som betraktar grisar som produkter och ett system som endast tar hänsyn till mänsklig egoism och ekonomi. Vi människor föder upp grisar under fruktansvärda förhållanden, för att sedan döda dem på löpande band. Allt detta bara för att vi människor vill äta bacon och julskinka. Det är oetiskt och inte försvarbart, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen i ett pressmeddelande. 

Ingenting har förbättrats 

Dokumentationen har gjorts på svenska grisgårdar under 2019 och visar enligt djurrättsorganisationen på brott mot djurskyddslagstiftningen. 

Organisationen har besökt femton grisgårdar i Skåne, Småland, Halland, Öland, Västergötland, Värmland, Närke och Dalsland, bland dem några av de största som föder upp 25 000 djur årligen. 

För tio år sedan, år 2009, dokumenterade Djurrättsalliansen förhållandena på över 100 svenska grisfarmer som avslöjade systematisk vanvård och fick stor uppmärksamhet i media. Sveriges Djurbönders VD (dåvarande Swedish Meats) tvingades avgå och både grisindustrin och politiker lovade bättring.

– Trots alla fina ord har ingenting förbättrats för grisarna på tio år. Bilderna och filmerna, då och nu, är inga undantag. Det är så här industrin och grisarnas verklighet ser ut i Sverige, säger Malin Gustafsson. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV