Radar

Jourtelefon för psykisk ohälsa läggs ner

Den som ringer Hjälplinjen kan vara anonym och de som svarar har professionell utbildning som exempelvis psykolog eller socionom.

Den rikstäckande Hjälplinjen, dit man kan ringa om man mår psykiskt dåligt, ska läggas ner vid årsskiftet. Detta har fått flera organisationer att reagera, bland annat Suicide zero, som arbetar för att minska antalet självmord och skapa opinion.

– Jag blir väldigt bekymrad och tänker vart ska alla människor vända sig som tidigare har ringt hjälplinjen?, säger Anna Sundkvist Kräutner, Sucide zero Karlstad, till SVT .

Hon befarar att det kommer att leda till ett ökat tryck på vården och längre köer. 

– Det kommer bli ännu svårare att nå fram. Det är ett förödande och väldigt märkligt beslut, som får jättestora konsekvenser för människor i kris, fortsätter hon. 

Öppet alla dagar

Hjälplinjen har haft öppet alla dagar under eftermiddagar och kvällar och de som svarar har professionell utbildning som exempelvis psykolog, socionom eller sjuksköterska. Den som ringer kan vara anonym.

Anna Sundkvist Kräutner berättar att 30 000 personer har ringt varje år och av dessa har 14 000 samtal besvarats. 39 procent av dem upplever att de fått hjälp. Nu ska ansvaret tas över av regionerna, men Suicide zero är kritiska till att nedläggningen sker innan alternativen först förberetts.

På Region Värmland uppger man att de planerar för ett lokalt alternativ, rapporterar SVT.

"Bör istället utvecklas"

Även andra organisationer för psykisk hälsa har reagerat: 

”Verksamheten bör istället för att avvecklas istället utvecklas så att fler får tidig hjälp. På så sätt skulle den psykiska ohälsan effektivare bekämpas och vården kunna avlastas vilket på sikt leder till minskade utgifter för regionerna. Alla vinner på detta!”, skrev Anki Sandberg, NSPH (Nationell samverkan för psykisk hälsa) och Maria Kindefält Trygg från Riksförbundet Hjärnkoll i en debattext i Dagens samhälle i slutet av november.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV