Zoom

Ny mötesplats ska göra Höör till en förebild

Genom att ha ett kafé kan människor stanna längre i lokalen och hinna mötas och prata.

I dagarna invigdes en mötesplats i skånska Höör som en del av en ny satsning på gemenskap och hållbarhet. På Mittpunkten finns det kafé, second hand-butik, scen och verkstad. Det ska bli grunden för att göra kommunen mer självförsörjande.

Mittpunkten ligger bara några minuters promenad från Höör station. Under invigningskvällen brinner marschaller utanför. Det första en ser när en kommer in genom entrén är förutom butiksdisken ett hörn med barnböcker, två gungstolar och massor av gosedjur och andra leksaker.

Lokalen fortsätter in i ett rum fyllt av kläder, genom en korridor där de finaste klänningarna hänger till försäljning och in i ett vegetariskt kafé som bland annat erbjuder raw food-bollar, smoothies och baguetter med tofufyllning.

I hela lokalen springer barn runt och leker eller spelar på elorgeln i kaféet. Det blir många konversationer som inleds med ”Nämen hej, det var länge sedan” när bekanta springer på varandra.

Längst in finns en scen för spelningar och fester, och en yta som ska bli en verkstad för att laga trasiga prylar och kläder. Verkstaden är dock inte riktigt klar ännu.

– Det var en medveten tanke att inte allt skulle vara klart till invigningen. Vi vill ju att fler ska vilja engagera sig, berättar initiativtagaren Michael Lind från föreningen Alla Höör ihop.

Skapar sin egen kommun

Kvällens välbesökta invigning äger rum ett och ett halvt år efter föreningens första möte. Alla Höör ihop är en del av den internationella Ubunturörelsen vars mål är ett mer hållbart samhälle där alla känner sig inkluderade, socialt och ekonomiskt, genom att vara delägare och medskapare av sin egen kommun.

Ubuntu är ett afrikanskt koncept för gemenskap och medmänsklighet. ”Jag är den jag är på grund av vem vi alla är”, är en av översättningarna.

I början ska Mittpunkten ha öppet på onsdagar och lördagar
I början ska Mittpunkten ha öppet på onsdagar och lördagar. Tanken är också att ordna evenemang i verkstaden, spelningar och fester. Foto: Abigail Sykes
Second handbutiken ska dels främja hållbarhet och dels dra in pengar till verksamheten
Second handbutiken ska dels främja hållbarhet och dels dra in pengar till verksamheten. I korridoren mellan butiken och kaféet visas de allra finaste kläderna upp. T h Michael Lind från föreningen ”Alla Höör ihop”. Foto: Abigail Sykes

Föreningen arbetar efter ett koncept som kallas för ”One Small Town can change the world”. Det går ut på att invånarna tillsammans är med och skapar det som alla behöver, till exempel mat, kläder, bostäder och energi.

I praktiken bidrar deltagarna med tre timmar varje vecka till föreningens projekt och får tillbaka produkter och tjänster från dessa projekt, gratis eller väldigt billigt, som tack. Målet är att göra Höör till en blomstrande kommun som kan visa vägen för andra kommuner.

– Det handlar om att skapa ett annat sätt att organisera samhället och den finansiella strukturen, som grundar sig på synen att allt som görs görs av människor, inte av pengar. Människor vill bidra med det som de är duktiga på till en helhet. Utifrån det skapar vi det vi behöver, säger Michael Lind.

Varför har föreningen börjat med att skapa Mittpunkten?

– Som en första grej landade vi i att vi behöver en plats att mötas på. Vi bygger gemenskapen först och sedan bygger vi utifrån den, när vi ser att vi har en gemensam riktning.

”Vill leva som vi lär”

Mittpunkten drivs som en ekonomisk förening i ett samarbete mellan de ideella föreningarna Alla Höör Ihop och Tillsammans Höör. Under invigningsceremonin deltog representanter från båda föreningarna, kommunen och Röda korset.

– Vi vill leva som vi lär och samarbeta istället för att konkurrera. Vi gör detta för att skapa en plats att komma till som man är och bidra med det man kan, där vi i gemenskap upptäcker att alla hör ihop. Det handlar om att se och höja människor både som individer och som kollektiv.

Invigningskvällen var välbesökt med många möten mellan bekanta och främlingar
Invigningskvällen var välbesökt med många möten mellan bekanta och främlingar. Foto: Abigail Sykes

Vilka visioner har Alla Höör ihop på några års sikt?

– Utifrån gemenskapen vill vi skapa nya samarbeten, kanske odlingar och en ekobutik. Den lokala bygden ska höjas. Vi ska skapa projekt så att vi kan få allt vi behöver från närområdet.

Michael Lind känner sig rörd när han ser sig omkring på det som föreningarna har åstadkommit hittills med bara ideellt arbete.

– Det är otroligt att se vad människor kan skapa när de kommer samman för en sak som är större än de själva.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV