Radar

Hbtq-rörelsen utsatt i Estland

Ordförande för det högerextrema partiet Ekre under valrörelsen i våras.

Hbtq-personer och -organisationer i Estland har vid ett flertal tillfällen angripits under de senaste veckorna. Bakom trakasserierna ligger bland annat det högerextrema partiet Ekre – som ingår i Estlands regering – och deras ungdomsförbund Blått uppvaknande, rapporterar tidningen Expo.

I november samlades anhängare och politiker, inklusive riksdagsmän, från Ekre utanför en ungdomsgård för hbtq-personer i staden Tartu för att protestera med budskapet ”Stoppa homopropagandan” .

I oktober hade medlemmar från Ekre stört och varit aggressiva mot deltagare vid ett evenemang som arrangerades av Eesti LGBT Ühing, den estländska riksorganisationen för hbtq-personer.

Eesti LGBT Ühing  varnar för att ”civilsamhället är under attack” då Ekres företrädare samtidigt har blivit allt mer aggressiva i sin retorik. I slutet av oktober uppgav partiet att målet är att allt statligt stöd för hbtq-organisationer ska tas bort:

”Vi anser att estländska skattebetalare inte ska finansiera organisationer som främjar homo- och genusideologi och som vill omforma samhällets moraliska värderingar, inklusive äktenskapets betydelse och familjen som en institution” skrev Ekre i uttalande.

Politiker från Ekre har haft regelbundna kontakter med den svenska vit makt-miljön, skriver Expo.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV