· Krönika

Att inte väcka den björn som sover

Det var förra söndagen. Jag satt i bilen på väg hem från Tyskland och lyssnade på nyheterna. Deutschlandfunk kan höras genom halva Danmark på hög frekvens. Flera gånger under eftermiddagen lyssnade jag på inslaget om påven Franciskus besök i Japan. ”Att skydda allt liv” var mottot för resan.

Utförligt rapporterades om Nagasaki och Hiroshima-besöken och om att han dagen därpå skulle träffa överlevande från Fukushima-katastrofen. Han skulle även ta ställning mot dödsstraffet som fortfarande är lagligt i Japan. Radiolyssnarna fick höra hans kransnedläggning i Nagasaki, hur han stod tyst vid monumentet i spöregn i två minuter. I Hiroshima kramades han av en gammal kvinna som var 14 år när bomben fälldes över staden. Hon berättar om sina fruktansvärda minnen:
–Jag lider av leukemi och cancer, hör man henne säga, men jag anstränger mig att hålla mig vid liv som vittne så länge jag förmår, ingen på jorden ska gå genom ett sådant lidande. 

Påven använde besöket i Nagasaki och Hiroshima för att uttala sig mot krig och upprustning, med en kraftig appell till de ansvariga politikerna, kommenterade radiokorrespondenten.
– Djupt övertygad vill jag poängtera att användandet av atomvapen i dag mer än någonsin är ett brott, ägandet av atomvapen är helt omoraliskt. En värld utan atomvapen är inte bara möjlig utan nödvändig. Fred och internationell stabilitet kan inte byggas upp utan en total eliminering av dessa vapen. Kapprustningen slösar värdefulla resurser som behövs i kampen mot fattigdomen och för miljön, sa han.

Och radiolyssnaren fick höra påven när han vädjade till 20 000 mässbesökare på Nagasakis basebollstadion om att de skulle höja sin röst mot dagens lidande i världen, förorsakat av konflikter. De kan delvis betecknas som ett tredje världskrig, menade påven.

Påven Franciskus, högste chef för 1,3 miljarder katoliker på jorden, uppträdde i Japan som en förlängd arm för Nobels fredsprisbelönade ICAN.  Jag hajade till. Han står alltså bakom FN:s konvention om det globala förbudet mot atomvapen som 123 stater har redan skrivit under, även Vatikanstaten. Men inte Sverige. Inslaget i tyska radionyheter denna söndag varade i drygt tre minuter.

Efter hemkomsten fick jag reda på att svenska P1 inte hade rapporterat om denna Japanresa. Ändå har radion inte bannlyst påven, senast i september fick man höra att han hade fastnat i hissen hemma i Vatikanstaten. Naturligtvis var P1 på plats vid Franciskus Sverigebesök för tre år sedan. Även Kubaresan och medlingen i Venezuela har förekommit och att han hade uttalat sig om dödsstraff som han alltid menar är fel (2018).

Fredsrörelsen och miljörörelsen i Sverige är förfärade att Sverige följer ensamutredaren Lars-Erik Lundins rekommendation att inte underteckna FN-konventionen om ett atomvapenförbud. 85 procent av Sveriges befolkning vill att atomvapen ska skrotas. Atomvapen är det största hotet mot all existens på jorden. Just i dagarna har Kvinnor för fred filat på ett nytt flygblad inför den stundande omförhandlingen av NPT-avtalet (Icke-spridningsavtalet av atomvapen) som börjar om några månader. Genom påvens Japanresa får atomvapenmotståndare vatten på sin kvarn.

Klädtillverkare satsar på svensk ull som i åratal har kastats och bränts.

Ringhals vill fortsätta driva kärnkraftverket till 2060.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV