Radar

”Vi slänger alldeles för mycket i onödan”

Elina Eriksson forskar inom hållbarhet och kommunikation på KTH.

Samma dag som den stora shoppingdagen Black Friday, arrangerar Middla, ett labb för interaktionsdesign, vid KTH ett evenemang för den som vill laga sina trasiga prylar, kläder eller leksaker. Elina Eriksson är en av initiativtagarna till ”Mending, repairing and upcycling”.

Vad är tanken bakom evenemanget?

– Syftet är delvis att protestera mot den konsumtions- och köphets som omger Black Friday, men också att rent allmänt uppmuntra till att laga de prylar och kläder man redan har.

– Eventet är inspirerat av mellandagslagning, ett event på Facebook som uppmanar till att inte gå på rea i mellandagarna utan istället laga något man redan har hemma. Jag bjöd in folk till att laga hemma hos mig men hade bara nål, tråd och symaskin. Nu kommer det även finnas verktyg för att laga teknisk utrustning. Det är första gången vi gör det här, men om det faller väl ut kanske det blir ett återkommande event.

Vilken typ av saker kan man ta med?

– Man kan ta med elektronisk utrustning, som till exempel ett par hörlurar som gått sönder, och löda ihop dem. Man kan också ta med klädesplagg. Jag kommer själv att sitta och stoppa sockor och visar gärna hur man gör. Ibland finns det en tröskel för att laga något för att man inte vet riktigt hur man gör. Det här blir ett tillfälle att lära sig och dela med sig av de kunskaper man har.

Vilken typ av saker är lättast/svårast att laga?

– Det beror på vad man har för intressen och kunskaper. Jag tycker det är svårt att laga elektroniska prylar, däremot är jag bra på att laga klädesplagg. Elektroniska prylar kräver ju en annan typ av utrustning, som till exempel en lödkolv. Men det kan ju gälla för klädesplagg också, många studenter kanske inte har tillgång till symaskin, särskilt om de bor långt hemifrån.

Slänger vi för mycket i onödan?

– Det gör vi absolut. Vi köper alldeles för mycket kläder, använder dem alldeles för lite och slänger för mycket. Kläder har en enorm klimatpåverkan, generellt har konsumtionen i Sverige alldeles för stora utsläppsnivåer, det är något vi behöver arbeta med.

Vad gör Middla annars?

– Det är ett makerspace (rum för skapande) på vår avdelning som är till för studenter och forskare där man kan använda sig av olika verktyg för att skapa. Det finns till exempel lödkolvar för att laga elektroniska komponenter med, och symaskiner. Man kan också göra plagg med elektroniska komponenter. Studenterna har fri tillgång till rummet, som fungerar lite som öppen verkstad. Ibland är det också bokat för kurser och projekt.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.