Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Lär dig odla egen mat på en kurs i självhushållning på Klarälvdalens folkhögskola.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske kräver tidig anmälan eller längre planering.

30 november-1 december

Omställning i Umeå
En två dagars grundkurs i omställning för alla som vill lära sig mer om hur lokalsamhällen ska ställa om och hur man bygger resiliens på lokal nivå. 
Kursen är verktygsorienterad och handlar om såväl inre som yttre omställning, på såväl individ- som lokalsamhällesnivå. Här finns också möjligheter att träffa likasinnade. Kursen hålls på samma sätt av omställningsrörelsen världen över och leds i Umeå av David Bennet och Pella Thiel.
Plats: Kungsgatan 42, Umeå
Tid: 30 november – 1 december, kl 10-17
Kostnad: 1995 kr
Info och anmälan: här

På Järvsöbaden arrangeras  Lokalekonomidagarna i december
På Järvsöbaden arrangeras Lokalekonomidagarna i december. Foto: Martin Ekman

5–6 december

Konferens om lokal ekonomi i Järvsö
Under devisen ”Kommunen som motor för lokalekonomisk utveckling” äger Lokalekonomidagarna rum i Järvsö. Bland talarna märks bland annat forskaren Jonty Leibowitz från Center for Local Economic Strategies och Serena Bonato från Tillväxtverket. 
Lokalekonomidagarna är en mötesplats för såväl företagare och politiker som för gräsrötter och föreningar. Gemensamt är viljan att arbeta för att stödja, utveckla, stärka och studera lokal ekonomi. Syftet är att göra deltagarna medvetna om vilka problem och lösningar som finns inom ämnet.
Tid: 5-6 december
Plats: Järvsöbaden
Anmälan: via Studieförbundet vuxenskolan Gävleborg 
Program: lokalekonomi.helasverige.se

Svealand

Oktober 2019–31 maj 2020

Arktis smälter i Stockholm
I Stockholm har Nordiska museets stora hall gett plats åt livet och förändringarna i Arktis.  Om isens historia och framtid samt de människor som lever där handlar utställningen ”Arktis – medan isen smälter”.
Här möts man av arktiska isberg, samhällen, stora städer, taiga, tundra, fjäll och glaciärer.  Utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg, med en djup spricka mellan då och nu. Besökare kan vandra in i sprickan för att ta del av berättelsen om Arktis från många olika perspektiv.
Plats: Nordiska museet, Stockholm
Tid: 10 oktober 2019– 31 maj 2020
Info: här.

Nordiska museet förvandlat till Arktis
Nordiska museet förvandlat till Arktis. Utställningens centrala del är gestaltad som ett gigantiskt smältande isberg. Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet

29 november

Laga gamla grejer i Stockholm
Strunta i Black Friday och ta vara på dina gamla prylar istället; slitna kläder, trasiga leksaker eller elektronik som inte fungerar – vad som helst som går att förlänga livet på. Middla är ett labb för studenter i interaktionsdesign vid KTH i Stockholm som vid vissa tillfällen ordnar publika evenemang som detta.
Den som har särskilda kunskaper i att laga eller reparera saker kan meddela detta i förväg här och har då möjlighet att dela med sig av sina kunskaper till andra deltagare på plats. Middla står för lokal, verktyg och fika.
Plats: Middla, KTH, Stockholm
Tid: 29 november, kl 15-19 (drop in)
Mer info: här

30 november

Livstyckets sista julmarknad
Vid årsskiftet lägger den ideella föreningen Livstycket i Tensta ner. I 27 år har Livstycket kombinerat konstnärlig verksamhet som att sy, brodera och trycka på textilier med undervisning i svenska och samhällskunskap. 
Årets traditionsenliga julmarknad blir därför den sista.
Vid sidan av förkläden, handdukar, tygkassar med mera kan man också köpa ting som Livstycket ställt ut på Svenskt Tenn och Nordiska museet såsom porslin och fågellampor. 
Fika och soppa till självkostnadspris.
Plats: Livstyckets lokal, Tenstagången 20
Tid: Lördag 30 november, kl 11-15

Jorden vi ärvde – håller på att förstöras
Jorden vi ärvde – håller på att förstöras. Världsjorddagen vill uppmärksamma detta. Foto: Seth Cottle/Unsplash

5 december

Världsjorddagen i Skarpnäck
På cirka 50 år har cirka hälften av världens odlingsbara jordar förstörts, mycket på grund av det industriella jordbruket. År 2014 initierade därför FN ”World soil day” den 5 december för att belysa det akuta läget.
För att sprida mer kunskap bjuder Skarpnäcks Folkhögskola in allmänheten till en eftermiddag på temat jord. Möt odlingsexperter, lär dig mer om bokashi och hur du gör din egen lermask, kolla in en biokolsmila och lyssna på Håkan Wallander som är professor i jordbiologi och miljövetenskap med mera. 
Plats: Skarpnäcks folkhögskola
Tid: 5 december, från kl 14.45
Mer info: här

Götaland

5 december

Inspirationsföreläsning om skogsträdgårdar på Angereds gård
Philipp Weiss, odlare och författaren till årets trädgårdsbok 2018, ”Skogsträdgården: odla ätbart överallt” håller en öppen föreläsning om hur en skapar en trädgård som bara blir bördigare, vackrare och mer självskötande för varje år. Arrangeras av Stadslandet Göteborgs och Naturbruksförvaltningen. Kaffe/te och smörgås serveras på plats.
Plats: Angereds Gård 1, Gunnilse
Tid: 17.00–20.00
Anmälan: via länken senast den 2 december. Glöm inte att meddela eventuella matallergier.
Kostnad: gratis

”November” från utställningen ”Förpackad”
”November” från utställningen ”Förpackad”. Foto: Mattias Käll

30 oktober–12 december

Sopkonst i Angered
Basen för höstens miljötema på Blå Stället i Angered är utställningen ”Förpackad” – ett undersökande konstprojekt om plast av.
Det är konstnären Mattias Kväll som visar tolv fotografier och en skulptur. Under ett år samlade han in all förpackningsplast som hans familj fick när de handlade och dokumenterade hur de orangeröda återvinningspåsarna blev fler. Han bar den växande högen ut till lika platser i naturen och fotograferade dem i landskapet.
I Tema Miljö på Blå Stället ingår också föreläsningar och workshops med mera.
Plats: Konsthallen Blå Stället, Angered
Tid: 30 oktober–13 december
Kostnad: Gratis
Info: här.

Längre fram

7 januari–5 juni

Gränslös feminism på Färnebo folkhögskola 
Att skapa en feminism mot förtryck och för Morder Jord. Så kan man lite kort sammanfatta målsättningen med vårens kurs på Färnebo folkhögskola.
I Latinamerika växer  olika feministiska rörelser fram som tar sats i den antikoloniala kampen och konfronterar manligt översitteri i alla former.
Kursen tar förutom detta fasta på klassamhället, rasismen och globala orättvisor. Och deltagarna kommer genom en resa till Peru att få vidga sina feministiska vyer och skaka av sig det koloniala arvet.
Plats: Färnebo folkhögskola, Österfärnebo –  och Peru
Tid: 7 januari–5 juni
Info och anmälan: här.

18 januari–5 december

Kurs i omställning i Gästrikebygden
En kurs främst riktat till boende på landsbygden i Ockelbo, Sandviken, Gävle och Hofors kommuner och för personer som är beredda att engagera sig för att bidra till utvecklingen av lokalt och regionalt utvecklingsarbete för hållbarhet ur flera aspekter. I kursen förmedlas teori och praktik om odling för självförsörjning och möjlig försäljning av egna råvaror och mathantverk. Därtill att kartlägga möjligheter till samverkan på flera sätt i deltagarnas respektive närområden.
Undervisningen kommer att ledas av många av Sveriges ledande inspiratörer på sina respektive områden. Projektet drivs av den ideella föreningen Kulturand i Järbo. 
Plats: Järbo i Sandvikens kommun
Tid: 14 lördagar under 2020 med start 18 januari och ungefär en träff per månad. Under mars, april och augusti kommer det att vara två gånger per månad.
Pris: Utan kostnad.
Anmälan senast 13 december och mer info här.

16 januari

Naturens rättigheter i Malmö
Vårt moderna samhälles natursyn framstår som alltmer ohållbar och intresset för holistiska världsåskådningar växer. På flera platser i världen har rättsliga instanser erkänt naturen som juridiskt subjekt.
I samband med projektet Sensing Nature from Within – en internationell konstutställning, följt av  föreläsningar, samtal och performance – diskuteras denna natursyn.
Seminariet inleds med föreläsningar följt av ett modererat samtal mellan seminariedeltagare och publik och fortsätter i kaféet efteråt.
Bland deltagarna märks bland andra konstnären Ursula Biemann, universitetslektor David Harnesk och docenten i ekonomisk historia Anders Ögren. Moderator är ekologen Pella Thiel.
Plats: Moderna museet, Malmö
Tid: 16 januari 2020, 15-18, följt av after work
Språk: Programpunkten hålls delvis på svenska, delvis på engelska.
Pris: Fri entré,  begränsat antal platser, först till kvarn.
Mer information: här.

Att odla eget är både kreativt och hållbart
Att odla eget är både kreativt och hållbart. Foto: Carina Johansen/TT 

17 januari

Agroekologi och småskalig odling på Karlskoga folkhögskola
Kursen vänder sig till dem som vill lära sig mer om Agroekologi – småskalig odling i praktik och perspektiv satt i ett större sammanhang.
Både grönsaker, åkerbruk och djurhållning kommer beröras under kursen även om grönsaksodlandet tar störst fokus. För den som ser sitt odlande som ett socialt verktyg, ett sätt att bryta rådande strukturer, en politisk handling – ett steg mot förändring – så är det här rätt kurs. Deltagarna kommer få träffa representanter från olika organisationer som genom odling och jordbruk arbetar för förändring och solidaritet.
Kursstart i februari med studietakt 50 procent på distans men med 6 träffar i Karlskoga och Rikkenstorp under februari–oktober.
Mer info och anmälan på hemsidan.
Sista ansökningsdag den 17 januari 2020.

25 januari-17 maj

PDC-certifikat i Stockholm
Vill du lära dig mer om permakulturdesign? Under fem helger våren 2020 ges en kurs i Stockholm med målet att skapa resurseffektiva och hållbara system för boende, energi- och matförsörjning. Kursen går igenom permakulturens grundläggande begrepp och varvar föreläsningar med praktiskt arbete, studiebesök och grupparbeten. Deltagarna kommer också att arbeta med en designuppgift som redovisas vid sista träffen. Efter avslutad kurs får alla ett internationellt erkänt certifikat – ett så kallat Permaculture Design Certificate.  
 Plats: Bee Urban Evolution Lab, Stockholm.
Tid: 25 januari -17 maj, fördelat på fem tillfällen
Kostnad: 6 500 kr
Läs mer: här
Anmälan: m.svennbeck@gmail.com

1 mars-18 juni 2020

Klimatlyft på distans
Under våren 2020 ordnas en distanskurs i lokalt och regionalt ideellt klimatarbete. Fokus ligger på att stärka opinionen och nå ut till människor framförallt på landsbygden. Det kommer att bli diskussioner och föreläsningar om bland annat klimatnödläge, klimaträttvisa och omställning men också om metoder för förändringsarbete, som organisering, protester och förändringsarbete. Kursen vänder sig främst till aktiva inom Fridays for future, Klimatsverige, Gretas gamlingar, Jordens Vänner, Klimataktion, Omställning Sverige och andra som vill utveckla klimatrörelsen. Alla åldra välkomna.
Plats: Distanskurs med videomöten kvällstid och helgträffar i Österfärnebo och Göteborg
Tid: 1 mars–18 juni 2020
Kostnad: 200 kr
Anmälan: Lars Igeland, mejla: lars.igeland@farnebo.se
Info: här.

2 mars – 30 oktober 2020

Självhushållning på Klarälvdalens folkhögskola
Klarälvdalens folkhögskola startar i mars nästa år en kurs i självhushållning. Utbildningen vill inspirera till självförsörjning och en kreativt skapande livsstil på landsbygden. Därför får man bland annat lära sig att odla sin egen mat, bygga sitt eget hus samt hur småskaligt skogs- och lantbruk går till.  Ekologiska och alternativa lösningar prioriteras.
Tid: 2 mars–30 oktober 2020
Plats: Kretsloppshuset, Naturbruksgymnasiet i Södra Viken
Sista ansökningsdag: 1 december 2019
Info: här 
Anmälan: här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV