Radar

Ny app ska ge konsumenter svar om kemikalier

Rätten till information gäller varor utan innehållsförteckning, till exempel kläder, möbler, leksaker och hushållsartiklar.

Konsumenter ska nu lättare kunna få svar från företag om innehållet av farliga kemikalier i deras produkter. Det är i alla fall syftet med den mobilapp som i onsdags lanserades av organisationen Sveriges konsumenter.

Appen, som heter ”Kemikalieappen”, finns att ladda ner för Android- och iOS-telefoner. Den har tagits fram i samarbete mellan myndigheter och organisationer i 13 EU-länder, där Sveriges konsumenter och Kemikalieinspektionen deltar från Sverige.

– Konsumenter vill inte få farliga kemikalier på köpet, vare sig det gäller cancerframkallande flamskyddsmedel i en bilbarnstol eller hormonstörande ämnen i plastprylar. Kemikalieappen gör det enklare för konsumenter i hela Europa att använda sin lagliga rätt att få veta om varor innehåller särskilt farliga ämnen, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, i ett pressmeddelande.

Till grund för initiativet ligger EU:s kemikalielagstiftning Reach som dikterar att konsumenter har rätt att få veta om en vara innehåller särskilt farliga ämnen som exempelvis kan orsaka cancer, beteendestörningar eller ha negativ inverkan på fertiliteten.

Ett företag som får en fråga om sin produkt via appen måste då svara inom 45 dagar om produkten innehåller något av de drygt 200 ämnen som är listade på EU:s så kallade kandidatförteckning

Varor utan innehållsförteckning

Rätten till information gäller varor utan innehållsförteckning, till exempel kläder, möbler, leksaker och hushållsartiklar (däremot inte produkter med innehållsförteckning, som livsmedel, rengöringsmedel, kosmetika och läkemedel). I dag är det få konsumenter som utnyttjar den här möjligheten.

Företag kan lägga in sina varor i en databas som är direkt kopplad till appen och då kan konsumenten få svar på en gång när den skannar av streckkoden i butiken.

– Vi hoppas att många företag kommer att vilja informera konsumenterna via appen och databasen. Kemikalieappen gör det enklare för företagen att leva upp till lagstiftningens krav på att ge information om särskilt farliga ämnen till konsumenter, säger Ellen Ingre-Khans, utredare på Kemikalieinspektionen.