Radar

Klimatprotester tog avstamp i rökigt Sydney

Dagens stora klimatstrejker har inletts i delar av världen, bland annat i Sydney som täckts av rök efter de omfattande skogsbränderna.

Aktivister och skolbarn i den australiska storstaden Sydney var bland de första att dra i gång dagens globala klimatstrejk. ”Människor lider. Samhällen som vårt förstörs. Sommaren har inte ens börjat”, säger skolstrejkledaren Shiann Broderick.

I Australien är protesterna extra angelägna nu, efter att hundratals bränder har orsakat stor skada i delar av landet de senaste veckorna och brandröken har lagt sig över bland annat Sydney. Plakat med texter som ”ni bränner vår framtid” syns utanför det liberala partiets högkvarter, där hundratals människor har samlats.

Australien drabbas varje år av stora bränder, men enligt forskare har de förvärrats av stigande temperaturer.

Landets premiärminister Scott Morrison har förnekat att det skulle finnas en koppling mellan bränderna och klimatförändringar och har fortsatt försvara fossila bränslen. Australien är en av världens ledande kolexporterande länder.

– Vår regerings icke-agerande när det gäller klimatkrisen har gett skogsbränderna mer kraft, säger Shiann Broderick.

Även i Asien har många hörsammat uppmaningen från klimatförkämpen Greta Thunberg. Hundratals människor har marscherat genom området Shinjuku i Tokyo för att väcka uppmärksamhet kring klimatfrågan.

– Jag har en känsla av kris eftersom nästan ingen i Japan är intresserad, säger 19-åriga studenten Mio Ishida.

– Jag tänkte att om jag inte agerar nu kommer det att vara för sent.

FN:s klimatkonferens drar i gång i Madrid i Spanien nästa vecka med företrädare för 200 länder. Konferensen ska pågå i tolv dagar.