Radar

Svarthuvat kryp vanligast i Mälardalen

Experterna vädjade för ett par veckor sedan till allmänheten om hjälp med att kartlägga den invasiva svarthuvade snigelns framfart.
Och resultatet kan nu redovisas.

– Sju eller åtta verifierade fynd, från Kronoberg i söder till Hälsingland i norr, säger Ted von Proschwitz, snigelexpert vid Naturhistoriska museet i Göteborg.

Det var i början på november som Naturvårdsverket gick ut och vädjade till allmänheten om hjälp med att kartlägga förekomsten av den svarthuvade snigeln. Von Proschwitz tror att det finns sniglar på många fler platser än vad som rapporterats in.

– Det finns säkert ett stort mörkertal. Man kanske får sätta en nolla efter siffran.

Störst i Mälardalen

Och även om den geografiska spridningen på fynden är stor tycks koncentrationen vara störst i Mälardalen.

Snigeln kommer ursprungligen från Kaukasusområdet och har troligen förts hit genom handel med växter.

Det är en art som övervintrar enbart som ägg så de vuxna sniglarna dör nu. Snigeln är tvåkönad och har förmåga att självbefrukta om den inte hittar någon partner. Då räcker det med ett enda ägg eller en enda snigel. Därför tror man att det kommer att göras många nya fynd nästa säsong.

Gör viss skada

– Sniglarna har säkert lagt många ägg som kommer att utvecklas nästa år, säger von Proschwitz.

Men han är inte så oroad.

– Den svarthuvade snigeln kan göra en viss skada. Men den är på intet sätt känd som en extrem skadegörare. Den går inte att jämföra med den så kallade mördarsnigeln, säger Ted von Proschwitz.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV