Radar

Globala klimatstrejker den 29 november

Klimatdemonstrationer i Malmö i september.

På fredag kommer det att hållas manifestationer och strejker för klimatet i minst 1 569 städer i världen. Initiativtagare är skolstrejkarrörelsen Fridays for future.

I Sverige samlas skolstrejkare och vuxna på minst 96 platser för en rättvis omställning i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål.

– Alla är välkomna, alla behövs, säger Greta Thunberg, initiativtagare till Fridays for future i ett pressmeddelande.

Den globala klimatstrejken görs fredagen innan FN:s klimattoppmöte COP 25, som hålls i Madrid, börjar.

Rörelsen har formulerat tre mål för klimatstrejken: att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grader jämfört med förindustriella nivåer, att följa Parisavtalet och säkerställa klimaträttvisa och att lyssna på den bästa förenade vetenskapen som för närvarande finns.

– Vi behöver konkreta handlingar nu. Utsläppskurvan ska ha vänt och peka drastiskt neråt redan nästa år om vi ska ha någon chans att klara 1,5-gradersmålet, säger Isabelle Axelsson, organisatör i Fridays for future Stockholm.

Den snabbt växande rörelsen hämtar sin inspiration från den skolstrejk för klimatet som Greta Thunberg startade den 20 augusti 2018, tre veckor före det svenska riksdagsvalet.

Här finns en karta över manifestationer i Sverige (nya tillkommer löpande)

<strong>FN:s klimattoppmöte COP, 2-13 december 2019</strong>

COP är FN:s klimattoppmöte och arrangeras för 25 året i år.
Det var på COP21 man arbetade fram Parisavtalet som nästan alla världens länder har skrivit under.
Parisavtalet säger att målet är att hejda temperaturhöjningen väl under 2 grader med strävan att begränsa ökningen till 1,5 grader.
Idag ligger inget land i linje med Parisavtalet.
Mer info finns här 
Källa: Fridays for future