Radar

Efterfrågan på havre ökar

Havre är populärt bland konsumenter världen över.

Internationell efterfrågan på växtbaserad mat som havre ökar snabbt. Nu storsatsar livsmedelskoncernen Fazer på havre och bygger ut sin kapacitet både i Sverige och Finland. Samtidigt odlar svenska bönder allt mindre havre.

Fazers satsning är en del i företagets ambition att bli den ledande aktören på växtbaserad mat i norra Europa.

– Efterfrågan ökar snabbt på näringsrik växtbaserad mat, tillverkad av lokalt producerade råvaror. Havre är ett superlivsmedel som har framgång världen över, säger Mats Liedholm, vd, Fazer Sverige i ett pressmeddelande.

Fördubblar kvarnkapaciteten

Fazer kommer att investera totalt cirka 320 miljoner kronor i kvarnverksamheten, varav cirka 160 miljoner i Lidköping. Därmed fördubblar de havrekapaciteten i både Lidköping och i Lahti, Finland. När de nya kvarnarna är klara kommer Fazer att vara  en av de ledande aktörerna i Europa.

Även i USA har efterfrågan på havre ökat. Nyligen ansökte landets största mejeribolag, Dean Foods, om konkurs. En bidragande orsak sägs vara att kunder väljer havredryck istället för mjölk. Konsumtionen av mjölk har sjunkit regelbundet i USA i 20 år, då konsumenter allt oftare väljer produkter som mandel-, soja- och havredryck.

Maltkornet bättre betalt

Men samtidigt som efterfrågan på havre ökar, är den inhemska havrearealen i Sverige i år den minsta sedan mätningarna startade för över 100 år sedan, enligt Tidningen Land.

Under 2000-2019 har havrearealen i Sverige minskat med 50 procent. Det har att göra med pris och tillgänglig areal, enligt Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson. De senaste åren har till exempel maltkornet varit bättre betalt än havren.

Men han ser ingen risk för brist på havre över tid, även om det kan bli obalanser enskilda år.

– Det kommer marknaden att fixa. Efterfrågan är stabil och växande. Skulle vi få ett underskott på havre stiger priserna med ökad odling som följd. Även om växtföljd, jordmån och odlingsbetingelser påverkar så kan den enskilde bonden till ganska stor del öka eller minska mellan spannmålsslagen, säger han till Tidningen Land.

Havreproduktion i Sverige

Varje år skördas runt 700 000 ton havre. För 20 år sedan var siffran 1 miljon ton.

Sverige är självförsörjande på havre men år 2018 var man på grund av torkan tvungen att importera eftersom havreskörden var rekordlåg. 

Cirka 300 000 ton havre stannar på gårdarna som foder, medan 50 000 ton går till foderindustrin.

Cirka 25 000 ton används som utsäde och återstående 325 000 ton säljs till handeln, det mesta som grynhavre.

Cirka 130 000 ton går på export. Kvaliteten för året bestämmer hur mycket som blir grynhavre eller foderhavre.
Källa: Tidningen Land, Lantmännen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV