Radar

Dålig transparens hos Gudrun och Gekås

Alla företag vill inte vara öppna med vem som syr deras kläder.

Två företag sticker ut när miljö- och arbetarskyddsorganisationen Fair Action undersökt hur öppna klädföretagen är med varifrån deras kläder kommer. Gudrun Sjödén och Gekås i Ullared redovisar inte var deras kläder tillverkas och har inga planer på att göra det.

Mest öppna är H&M, Lindex, Åhléns och Polarn och Pyrets ägare RNB Retail and Brands, som alla lämnat detaljerad information om fabrikerna som tillverkar deras plagg. Ellos, Nelly.com och Kappahl kommer att publicera sådan information 2020.

När företagen är öppna med information underlättar det arbetet för fackföreningar och andra organisationer som arbetar med missförhållanden i fabrikerna, enligt Fair Action.

”Vår erfarenhet är att varken regeringen eller textilfabrikerna lyssnar på våra klagomål, men om vi kontaktar klädmärkena kan de ingripa”, säger Babul Akhter, generalsekreterare för fackförbundet Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation, i ett pressmeddelande.

Gudrun Sjödén skriver i ett uttalande att man väljer att undanhålla informationen eftersom det finns en risk för att mindre nogräknade företag kopierar deras design om de vet var tillverkningen sker, samt att Gudrun
Sjödén är med i nätverket Amfori/BSCI som sköter kontrollen utifrån deras och nätverkets regelverk.

Gekås Ullared skriver att deras kläder bara står för 2,4 procent av den totala omsättningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV