Radar

V nobbar SD-invit om arbetskraftsinvandring

Mia Sydow Mölleby (V) säger nej till samtal med SD.

Vänsterpartiet säger nej på förhand till Sverigedemokraternas invit att sätta sig med SD för att hitta sätt att begränsa invandringen av arbetskraft. SD bjuder också in M och KD.

– Sverigedemokraterna är inte ett parti vi samtalar med, säger Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen, Mia Sydow Mölleby, om den aviserade inviten från Sverigedemokraternas nye gruppledare Henrik Vinge.

Men om SD skulle vill stödja förslag som V driver för att minska invandringen av arbetskraft till lågbetalda jobb där människor riskerar att utnyttjas så går det bra.

– Vill SD ansluta sig till dem är de välkomna att göra det, säger Sydow Mölleby.

Utanför avtalet

I regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna står det att reglerna för arbetskraftsinvandring ska värnas. Centern och Miljöpartiet har gjort klart att de inte vill se några stora förändringar, samtidigt som S vill ändra dem.

Partierna utanför avtalet, det vill säga SD, M, V och KD har, i olika grad, sagt sig vilja ändra reglerna och då i första hand när det gäller invandring till jobb som inte kräver expertkunskap, till exempel inom hotell och restaurang, städning och bärplockning.

– Jag kommer att ta kontakt med gruppledarna för att se om det finns förutsättningar att stoppa den här regeringens lönedumpningspolitik, sade Sverigedemokraternas nya gruppledare Henrik Vinge i samband med partiets landsdagar i Örebro.

Har majoritet

Han påpekar att de fyra har majoritet i riksdagen och skulle kunna ta någon form av initiativ, eventuellt lagstifta skarpt i riksdagen.

Vinge sade att han inte visste om Vänsterpartiet verkligen skulle vilja delta i sådana samtal.

– Vi får se, det viktigaste är att vi får till en bättre politik, jag hoppas att alla vill vara konstruktiva.

Men från V blir det alltså nobben.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV