Radar

Rökdimma och rekorddålig luft i Sydney

Röken ligger tät över Sydney den 21 november.

De omfattande skogsbränderna i Australien har lett till att Sydney för fjärde dagen i rad hamnat på topp tio-listan på städer med sämst luftkvalitet i världen.

Den rök och det damm som sveper över landet har gjort att luftföroreningarna är de värsta som någonsin uppmätts i delstaten New South Wales och antalet patienter som sökt vård för andningsproblem har skjutit i höjden senaste veckan.

I staden Bourke, runt 80 mil från Sydney, var luftföroreningarna 15 gånger högre än rekommenderade nivåer för vad som anses vara säkert och dimman så tjock att sikten på sina håll inte ens var 100 meter, enligt borgmästare Barry Hollman.

– Gatorna är tomma eftersom folk försöker undvika att gå ut så mycket som möjligt, säger han.

Skogsbränder är vanliga i Australien men brandsäsongen har börjat ovanligt tidigt i år och höga temperaturer och kraftiga vindar har förvärrat läget. Katastrofvarningar har utfärdats på flera ställen i landet. Höga temperaturer och kraftiga vindar försvårar läget i delstaterna South Australia, Victoria och New South Wales.

I delar av delstaten Victoria har den högsta varningen, ”Code Red”, utfärdats. I flera mindre samhällen i Victoria har invånarna fått veta att det är för sent att försöka ta sig därifrån.

”Det är för sent att lämna. Det säkraste alternativet är att ta skydd inomhus omedelbart. Sätt er inte i bilen och kör. Det är säkrare att stanna där man är”, säger myndigheterna enligt SBS News.

Personer med andningssvårigheter får rådet att stanna inomhus eftersom brandröken i kombination med höga pollenhalter och starka vindar kan orsaka stora besvär.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV