Radar

Klimatnödläge på EU-parlamentets bord

Vi behöver få klimatpolitik överordnad all annan politik, säger Jytte Guteland med anledning av att Europaparlamentet ska rösta om klimatnödläge nästa vecka.

Europaparlamentet ska nästa vecka rösta om ett resolutionsförslag om ett så kallat klimatnödläge i EU. Tre partigrupper i parlamentet står nu bakom förslaget, den socialdemokratiska, den centerliberala och den gröna gruppen, rapporterar Ekot, Sveriges radio.

– Det ska ju fungera som en väckarklocka , så det handlar om att larma hela det politiska systemet. Att allt måste klimatintegreras, vi behöver få klimatpolitik överordnad all annan politik. hela maskineriet måste gå åt samma håll. Det är min mening med att initiera ett klimatnödläge, säger Jytte Guteland.

De Gröna stöder förslaget på villkor att det fylls med konkreta åtgärder.

– Det är å ena sidan bra att andra partigrupper börjar prata om klimat och använda termer som klimatnödläge, men det måste fyllas med ordentligt innehåll. Till exempel tuffare klimatmål till 2030, att vi inte har subventioner till det fossila. För oss är det viktigt att jordbrukspolitiken görs om i grunden. Annars blir det bara greenwash och tomma ord, säger Miljöpartiets Pär Holmgren.

I maj när Storbritannien formellt utropade ett miljö- och klimatnödläge i landet sade även Vänsterpartiets parlamentsledamot Malin Björk att hon gärna ser ett europeiskt klimatnödläge, med instruktioner till alla kommissionärer att samfällt prioritera frågan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV