Radar

Fortsatt svensk turisthandel med vilda djur

Svenska turister fortsätter att handla med illegala varor som exempelvis elfenben, visar en ny kartläggning av Kantar Sifo gjord på uppdrag av Världsnaturfonden, WWF.

Svenska turister som besökt Afrika och Asien uppger att de köpt souvenirer av elfenben, tagit selfies på djurshower eller ätit hajfenssoppa och bushmeat, enligt en ny undersökning.
– Det går dåligt för naturen, säger Ola Jennersten vid WWF.

En Kantar Sifo-undersökning på uppdrag av Världsnaturfonden (WWF) har kartlagt svenska turisters vanor när det gäller att handla, smuggla och konsumera illegala och utrotningshotade arter. 1 037 personer som varit i antingen Afrika eller Asien under de senaste fem åren har deltagit i undersökningen.

17 procent uppger att de handlat souvenirer eller delar från vilda djur, och tio procent säger sig ha ätit hajfenssoppa eller hajkött eller gått på djurshower och tagit selfies.

– Överexploateringen av naturen är den enskilt största boven i dramat, säger Ola Jennersten, senior naturvårdsexpert vid WWF.

Bristande tullverksamhet

WWF tror att fler fall av illegal handel med utrotningshotade arter skulle kunna avslöjas med effektivare tullkontroller, bland annat genom att träna polishundar att kunna nosa rätt på djurben.

– Det skulle vara ett välkommet inslag även här. Annars är det ju lättare att köra fortare när det inte finns några poliser i närheten, säger han.

Två procent av de tillfrågade säger sig ha köpt produkter av vilda djur som inte är lagliga att ta in i Sverige utan det internationella Cites-certifikatet, vars syfte är att bevara hotade arter. Antalet svenskar som köper med sig elfenben minskar dock, något som WWF bland annat tillskriver Kinas förbud mot handel med elfenben.

– Det är därför glädjande att informationen om det oetiska i att handla och ta med sig hem elfenben, koraller eller väskor av krokodilskinn verkligen går fram till människor, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter vid WWF.

WWF uppmanar allmänheten till försiktighet när det gäller djursouvenirer som turisten inte vet ursprunget till.

Lukrativ marknad

Men trots positiva trendbrott gäller det att inte sitta still. För världens elefanter är det helt avgörande att handeln med elfenben upphör, säger Mats Forslund. Smuggling av utrotningshotade och exklusiva djur- och trädarter är vid sidan av människosmuggling, narkotika och vapen en av världens mest lukrativa näringar för den organiserade brottsligheten.

– Alla har ett ansvar, oavsett var vi kommer ifrån. Om det är en tysk, svensk eller amerikan som köper elfenben spelar ingen roll för elefanterna, säger han.

Fakta: Illegal handel

Enligt FN minskar den biologiska mångfalden snabbare än någonsin. Cites står för Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Cites, även kallad Washington-konventionen, är en internationell överenskommelse med syfte att bevara hotade arter av vilda djur och växter.

Cites omfattar cirka  5 600 djurarter och 30 000 växtarter. Det är förbjudet att importera eller exportera utrotningshotade djur, växter eller produkter av sådana djur och växter utan tillstånd. Den som bryter mot reglerna kan dömas till böter eller fängelse.

Källa: FN, Tullverket och WWF

Fakta: Undersökningen

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Världsnaturfonden (WWF) under perioden 29 oktober till den 6 november 2019. Resultaten baseras på svar från 1 037 respondenter mellan 18 och 79 år som de senaste fem åren har rest till Asien (Thailand, Kina, Vietnam eller Malaysia) och Afrika. Undersökningen har gjorts via webb i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel och resultatet är riksrepresentativt.

Källa: Kantar Sifo/WWF

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV