Radar

Finlands högsta domstol: Gruvchefen orsakade grov miljöförstöring

Giftiga nivåer av nickel hittades 2012 i den finländska sjön Kivijaervi efter att avloppsvatten från den närliggande Talvivaaragruvan läckt ut.

Högsta domstolen i Finland meddelade igår att de inte kommer att ändra på hovrättens tidigare dom som gäller en tidigare vd i det finländska gruvbolaget Talvivaara, Pekka Perä.

I mars 2018 dömdes den tidigare gruvbolagschefen i Rovaniemi hovrätt till sex månaders villkorligt fängelse för grov miljöförstöring, rapporterar Svenska Yle, vilket var en skärpning av den tidigare domen. Även en tidigare produktionschef dömdes till 60 dagsböter. De överklagade domen med avseende på hur strafflagens bestämmelse om miljöförstöring ska tolkas, men Högsta domstolen säger alltså nej.

Utsläpp under tio år

Rättsprocessen har pågått sedan 2015 och handlar om att Talvivaara under perioden 2004–2013 under flera tillfällen har släppt ut restvatten från gruvan med högre halter av miljöskadliga ämnen än de fått tillstånd till, i detta fallet natrium, sulfat och mangan.

Utsläppen från gruvan som ligger i Sotkamo i östra Finland spreds i vattendrag och till husägares brunnar.

2012 medgav dåvarande vd Pekka Perä vid en presskonferens att det begåtts otaliga fel när gruvan byggdes och beklagade då att bland annat uran läckt ut i vattendrag runt gruvan, rapporterade TT.

En professor i miljörätt vid Helsingfors universitet, Kai Kokko, uppgav till Yle Uutiset att miljökatastrofen vid gruvan kan vara det värsta miljöbrottet i Finland någonsin.

Hovrätten bedömde dock att det rörde sig om oaktsamhet. För avsiktlig grov förstöring av miljön kan man dömas till sex års ovillkorligt fängelse.

”Vilseledande ansökan”

Miljörådet Esa Tommila, tidigare direktör för Ekokem, ansåg 2018 att domen, trots skärpningen i hovrätten, var ganska mild eftersom gruvverksamheten i Talvivaara planerades och genomfördes på ett oacceptabelt sätt.

– Redan den första miljökonsekvensbedömningen var bristfällig. Den innehöll bara en del av det som senare byggdes, sa Tommila till Svenska Yle.

Han menade också att ansökan från företaget var vilseledande då den vattenkvalitet som de utlovade inte kunde nås med de enkla reningsmetoder som de ville använda.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV