Radar

USA helomvänder om israeliska bosättningar

USA:s utrikesminister Mike Pompeo vid presskonferensen i Washington.

USA betraktar inte längre de israeliska bosättningarna på Västbanken som ett brott mot internationell lag. Den amerikanska helomvändningen välkomnas av Israels regering och förkastas av palestinierna.

Utspelet om de kontroversiella bosättningarna gjordes av utrikesminister Mike Pompeo på en presskonferens i Washington DC på måndagen.

– Efter att noggrant ha studerat alla aspekter av den juridiska debatten, har vår regering enats om att etablering av israeliska, civila bosättningar på Västbanken inte är oförenlig med internationell lag, sade Pompeo.

Det betyder att USA bryter tvärt mot den tidigare amerikanska hållningen och den Mellanösternpolitik som förre presidenten Barack Obama förde, något som Pompeo noterade.

Mellanösternkännaren, statsvetare Anders Persson på Lunds universitet, säger att beslutet är konsekvent med tidigare amerikanska ställningstaganden från president Donald Trumps regering, såsom flytten av USA:s ambassad till Jerusalem och ett stödjande av Israels anspråk över de syriska Golanhöjderna:

– Det här är ytterligare ett slag i ansiktet på palestinierna, säger Persson.

Upp till parterna

USA:s utrikesminister Pompeo poängterade att det nu är upp till parterna att komma överens – det är inte USA:s ställningstagande som avgör framtiden för israeler och palestinier. Därmed undviker USA att låsa fast sig vid dragningen av framtida gränser.

På frågan om USA:s ändrade syn kommer att påverka Israels ställning svarar Pompeo att Israel redan är isolerat i bland annat FN-sammanhang. Han säger också att det amerikanska utspelet inte har kopplingar till den svåra regeringsbildningen som är i ett avgörande skede i Israel.

USA:s beslut välkomnas av Israels utrikesminister som tackar president Donald Trump för hans stöd, skriver Reuters.

Även Israels ansatte premiärminister Benjamin Netanyahu välkomnade USA:s nya ställningstagande. Beslutet kan, trots USA:s förnekande, komma att hjälpa honom i de utdragna försöken att bilda regering efter parlamentsvalet.

Anders Persson ser det amerikanska utspelet som just ett försök att stötta Netanyahu.

– Det är också ett sätt för Republikanerna i USA att positionera sig mot Demokraterna inrikespolitiskt i USA, säger Persson som konstaterar att Trump vill gå emot mycket av det som Obama-regeringen stod för. Han undrar samtidigt om utspelet om bosättningar är en del av en större fredsplan i Mellanöstern som president Trump planerar.

Palestinsk kritik

Men förändringen i det amerikanska tonläget möttes av hård kritik från palestinierna. I en omedelbar reaktion sade Saeb Erekat, chefsförhandlare för palestiniernas paraplyorganisation PLO, att beslutet var ”oansvarigt amerikanskt beteende”. Talespersonen för palestiniernas president Mahmud Abbas reagerar mot beslutet och säger att det strider mot internationell lag.

EU meddelade sent på måndagen att ingenting har förändrats i dess inställning till illegala bosättningar.