Radar

Svenskarna drar ned på köttet av klimatskäl

Vegetarisk taco.

Svenskarna äter vegetarisk allt oftare, främst av klimat och miljöskäl, enligt en ny undersökning. Dubbelt så många kvinnor som män äter vegetariskt alla dagar i veckan.

Undersökningen, som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Axfood, visar även på en fortsatt ökning av svenskar som äter vegetariskt oftare än två gånger i veckan.

Andelen som svarar att de äter vegetariskt två till sex dagar i veckan ökade från 24 procent 2018 till 28 procent 2019. Vid den första mätningen 2016 var samma andel 19 procent.

Inte fler vegetarianer än tidigare

Andra slutsatser från undersökningen är att andelen flexitarianer är högst bland kvinnor. 35 procent av kvinnorna äter vegetariskt 2-6 gånger i veckan. Andelen som anger att de aldrig äter vegetariskt minskade från 17 procent förra året till 14 procent 2019.

64 procent äter mer vegetariskt av klimat- och miljöskäl. Det är en klar ökning jämfört med 2016, då andelen var 50 procent.

På frågan om vad som skulle kunna få folk att äta mer vegetariskt var svaret ökad kunskap om vegetarisk matlagning.

De som skippat köttet helt och äter vegetariskt varje dag är däremot inte fler än tidigare, endast 5 procent. Skillnaden mellan könen är stor, dubbelt så många kvinnor som män säger att de äter vegetariskt alla dagar i veckan.