Radar

Begagnade plagg flera hundra gånger bättre för klimatet

En par nytillverkade jeans släpper ut lika mycket som 197 begagnade, enligt en ny undersökning.

393 secondhand-jackor har mindre klimatpåverkan än en enda nytillverkad. Det visar en rapport som jämför klimatavtryck mellan second hand och nytillverkade kläder.

Rapporten publiceras av den ideella second hand-organisationen Björkåfrihet och är den första rapport som jämför second hand med nytillverkat. 

I undersökningen har man tittat på livscykeln hos nya plagg – tillverkning, distribution och försäljning – med den hos begagnade plagg – insamling, sortering, prismärkning, distribution och butiksförsäljning i Sverige. 

Resultatet visar att det är flera hundra gångers skillnad i klimatutsläpp. Beroende på plagg är det mellan 194–394 gångers skillnad i utsläppen av koldioxidekvivalenter. 

En ny tillverkad t-shirt till exempel släpper ut lika mycket som 194 begagnade, ett par jeans lika mycket som 197 begagnade, och en ny klänning lika mycket som 325 secondhand-klänningar.

– Alla förstår ju att second hand är klimatsmartare än nyköp, men nu kan vi tala om hur proportionerna verkligen ser ut. Vi är själva förvånade att skillnaden var så enorm. Vi hoppas givetvis att detta kommer beröra folk, för plötsligt blir det verkligt att dina val som konsument spelar roll, säger Magnus Nilsson, hållbarhetsansvarig på Björkåfrihet i ett pressmeddelande.

En slutsats är att återanvändning av textil i framtiden kommer att spela stor roll för hur Sverige ska klara sina klimatåtaganden.

– Vad stat och kommuner gör för att påverka möjligheterna till mer återanvändning är avgörande för framtiden, säger Magnus Nilsson.

Utsläppssiffrorna för de nytillverkade plaggen är hämtade från det svenska textilforskningsprojektet Mistra Future Fashions rapport Environmental assessment of Swedish clothing consumption som också släpptes 2019.