Radar

Begagnade plagg flera hundra gånger bättre för klimatet

En par nytillverkade jeans släpper ut lika mycket som 197 begagnade, enligt en ny undersökning.

393 secondhand-jackor har mindre klimatpåverkan än en enda nytillverkad. Det visar en rapport som jämför klimatavtryck mellan second hand och nytillverkade kläder.

Rapporten publiceras av den ideella second hand-organisationen Björkåfrihet och är den första rapport som jämför second hand med nytillverkat. 

I undersökningen har man tittat på livscykeln hos nya plagg – tillverkning, distribution och försäljning – med den hos begagnade plagg – insamling, sortering, prismärkning, distribution och butiksförsäljning i Sverige. 

Resultatet visar att det är flera hundra gångers skillnad i klimatutsläpp. Beroende på plagg är det mellan 194–394 gångers skillnad i utsläppen av koldioxidekvivalenter. 

En ny tillverkad t-shirt till exempel släpper ut lika mycket som 194 begagnade, ett par jeans lika mycket som 197 begagnade, och en ny klänning lika mycket som 325 secondhand-klänningar.

– Alla förstår ju att second hand är klimatsmartare än nyköp, men nu kan vi tala om hur proportionerna verkligen ser ut. Vi är själva förvånade att skillnaden var så enorm. Vi hoppas givetvis att detta kommer beröra folk, för plötsligt blir det verkligt att dina val som konsument spelar roll, säger Magnus Nilsson, hållbarhetsansvarig på Björkåfrihet i ett pressmeddelande.

En slutsats är att återanvändning av textil i framtiden kommer att spela stor roll för hur Sverige ska klara sina klimatåtaganden.

– Vad stat och kommuner gör för att påverka möjligheterna till mer återanvändning är avgörande för framtiden, säger Magnus Nilsson.

Utsläppssiffrorna för de nytillverkade plaggen är hämtade från det svenska textilforskningsprojektet Mistra Future Fashions rapport Environmental assessment of Swedish clothing consumption som också släpptes 2019.

Radar

Klimataktivist slapp straff – domen överklagas

Klimataktivister från Extinction rebellion blockerar Kungsgatan i Stockholm.

Åklagaren har överklagat Stockholms tingsrätts dom från i förra veckan där en klimataktivist dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten efter en vägblockad. Han slapp straff med hänvisning till klimatnödläge.

I en mycket uppmärksammad dom från Stockholms tingsrätt slapp 41-åriga Noa Tucker dagsböter trots att han bedömdes vara skyldig till ohörsamhet mot ordningsmakten. Enligt domen var det ”uppenbart oskäligt att utdöma påföljd” mot bakgrund av att klimatet befinner sig i ”akut nödläge” och att varken nuvarande eller föregående regering har agerat tillräckligt. 

Rätten var dock inte enig i sitt beslut om påföljdseftergift, alltså att låta mannen slippa straff. Åklagare Julia Gustafsson som nu överklagar domen motiverar det så här, i ett pressmeddelande i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten:

– Rättens ordförande och en av nämndemännen var skiljaktiga och ville döma mannen till dagsböter. Jag delar de skiljaktigas bedömning och anser att det saknas förutsättningar att meddela påföljdseftergift. Min bedömning är därför att det finns skäl att överklaga domen.

Radar

Superlånga lastbilar ska minska utsläppen

Från 1 december blir det tillåtet med upp till 34,5 meter långa lastbilar på svenska vägar.

Som land nummer två i Europa tillåter Sverige nya superlånga lastbilar, nio meter längre än dagens ekipage. Till följd beräknas utsläppen minska.

Från tidigare tillåtna 25,25 meter – till 34,5 meter. På fredagen öppnar de första vägarna i Sverige för lastbilar som är nio meter längre än vad vi är vana vid. Syftet är att effektivisera transporterna.

– Med längre lastbilar så får man plats med mer gods per lastbil, vilket i sin tur innebär färre lastbilar på vägarna och mindre utsläpp, säger Sandra Nordahl, enhetschef på Trafikverket.

Enligt myndighetens beräkningar kan utsläppen från den tunga lastbilstrafiken minska med mellan fyra och sex procent med de nya lastbilarna.

De längre lastbilarna kommer att tillåtas köra på totalt 590 mil statliga vägar samt ett antal kommunala anslutningsvägar. Grafik: Johan Hallnäs/TT

Invändningar från facket

Fackförbundet Transport har dock lyft oro för att säkerheten på vägarna kan påverkas, rapporterar Arbetet. Dels oroar man sig för att de långa ekipagen kan bli svårare att backa undan vid till exempel olyckor med brandrisk, dels för att risken för olyckor vid omkörningar ökar.

Men Sandra Nordahl betonar det inte finns någon anledning till oro.

– De ska fungera precis lika bra som de lastbilar som finns i dag vad gäller framkomlighet. Sedan kan det alltid finnas en utmaning med att backa undan eller på annat sätt flytta fordon vid olyckor, men det gäller oavsett fordonslängd, säger hon.

De är dessutom tydligt uppmärkta med en skylt fram och bak, så att andra trafikanter ska kunna planera sina omkörningar.

– Studier som gjorts visar ingen generell ökad trafikrisk kopplat till att fordonen blir nio meter längre. Snarare tvärtom, att det blir färre lastbilar i trafiken innebär lägre risk för olyckor, säger Sandra Nordahl.