Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Lär dig odla egen mat på en kurs i självhushållning på Klarälvdalens folkhögskola.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske kräver tidig anmälan eller längre planering.

21 november

Inspirationskväll i Sundsvall: ”Stoppa hålet”
Vill du lära dig att laga kläder? Ta med något du vill laga, eller prova på en lagningsteknik, en viktig insats för klimatet. Fika finns att köpa. Arrangör: Medelpads hemslöjd
Tid: 18.00–20.00
Plats: Östbergsgården, Norra Stadsberget i Sundsvall
Ingen kostnad eller föranmälan

Vill du lära dig att laga kläder? Bor du i närheten av Sundsvall har du chansen 21 november
Vill du lära dig att laga kläder? Bor du i närheten av Sundsvall har du chansen 21 november. Foto: J Williams/Unsplash

30 november-1 december

Omställning i Umeå
En två dagars grundkurs i omställning för alla som vill lära sig mer om hur lokalsamhällen ska ställa om och hur man bygger resiliens på lokal nivå. 
Kursen är verktygsorienterad och handlar om såväl inre som yttre omställning, på såväl individ- som lokalsamhällesnivå. Här finns också möjligheter att träffa likasinnade. Kursen hålls på samma sätt av omställningsrörelsen världen över och leds i Umeå av David Bennet och Pella Thiel.
Plats: Kungsgatan 42, Umeå
Tid: 30 november – 1 december, kl 10-17
Kostnad: 1995 kr
Info och anmälan: här

På Järvsöbaden arrangeras  Lokalekonomidagarna i december
På Järvsöbaden arrangeras Lokalekonomidagarna i december. Foto: Martin Ekman

5–6 december

Konferens om lokal ekonomi i Järvsö
Under devisen ”Kommunen som motor för lokalekonomisk utveckling” äger Lokalekonomidagarna rum i Järvsö. Bland talarna märks bland annat forskaren Jonty Leibowitz från Center for Local Economic Strategies och Serena Bonato från Tillväxtverket. 
Lokalekonomidagarna är en mötesplats för såväl företagare och politiker som för gräsrötter och föreningar. Gemensamt är viljan att arbeta för att stödja, utveckla, stärka och studera lokal ekonomi. Syftet är att göra deltagarna medvetna om vilka problem och lösningar som finns inom ämnet.
Tid: 5-6 december
Plats: Järvsöbaden
Anmälan: via Studieförbundet vuxenskolan Gävleborg 
Program: lokalekonomi.helasverige.se

Svealand

Oktober 2019–31 maj 2020

Arktis smälter i Stockholm
I Stockholm har Nordiska museets stora hall gett plats åt livet och förändringarna i Arktis.  Om isens historia och framtid samt de människor som lever där handlar utställningen ”Arktis – medan isen smälter”.
Här möts man av arktiska isberg, samhällen, stora städer, taiga, tundra, fjäll och glaciärer.  Utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg, med en djup spricka mellan då och nu. Besökare kan vandra in i sprickan för att ta del av berättelsen om Arktis från många olika perspektiv.
Plats: Nordiska museet, Stockholm
Tid: 10 oktober 2019– 31 maj 2020
Info: här.

Nordiska museet förvandlat till Arktis
Nordiska museet förvandlat till Arktis. Utställningens centrala del är gestaltad som ett gigantiskt smältande isberg. Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet

23 november

Byt grejer i Blackeberg
Nätverket Västerort ordnar bytesdag på temat jul. Byt grejer som har med julen att göra: luciakläder, julpynt, pepparkaksformar, saker som passar att ge bort i julklapp med mera. Besökare ta med hela saker och kläder och ansvarar för att placera ut dem i garderob eller på bord, sen är det bara att ta med nya favoriter hem. Det går också bra att ta med saker hem även om man inte har något att skänka. Gratis fika finns.
Plats: Vinjegatan 7, Blackeberg
Tid: 23 november, 12-15
Mer info: här

Fynda och byt begagnat julpynt i Blackeberg
Fynda och byt begagnat julpynt i Blackeberg. Foto: Bertil Ericson/TT

29 november

Laga gamla grejer i Stockholm
Strunta i Black Friday och ta vara på dina gamla prylar istället; slitna kläder, trasiga leksaker eller elektronik som inte fungerar – vad som helst som går att förlänga livet på. Middla är ett labb för studenter i interaktionsdesign vid KTH i Stockholm som vid vissa tillfällen ordnar publika evenemang som detta.
Den som har särskilda kunskaper i att laga eller reparera saker kan meddela detta i förväg här och har då möjlighet att dela med sig av sina kunskaper till andra deltagare på plats. Middla står för lokal, verktyg och fika.
Plats: Middla, KTH, Stockholm
Tid: 29 november, kl 15-19 (drop in)
Mer info: här

Götaland

”November” från utställningen ”Förpackad”
”November” från utställningen ”Förpackad”. Foto: Mattias Käll

30 oktober–12 december

Sopkonst i Angered
Basen för höstens miljötema på Blå Stället i Angered är utställningen ”Förpackad” – ett undersökande konstprojekt om plast av.
Det är konstnären Mattias Kväll som visar tolv fotografier och en skulptur. Under ett år samlade han in all förpackningsplast som hans familj fick när de handlade och dokumenterade hur de orangeröda återvinningspåsarna blev fler. Han bar den växande högen ut till lika platser i naturen och fotograferade dem i landskapet.
I Tema Miljö på Blå Stället ingår också föreläsningar och workshops med mera.
Plats: Konsthallen Blå Stället, Angered
Tid: 30 oktober–13 december
Kostnad: Gratis
Info: här.

På Mänskliga rättighets-dagarnas utställartorg går det att möta ett 70-tal organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter i praktiken
På Mänskliga rättighets-dagarnas utställartorg går det att möta ett 70-tal organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter i praktiken. Foto: Evelina Rönnbäck

14-16 november

Mänskliga rättigheter i Linköping
Årets upplaga av Mänskliga rättighets-dagarna handlar till stor del om mänskliga rättigheter och rätten till hälsa ur ett globalt perspektiv. Det blir samtal och seminarier om mat, klimat och hälsa men också om rasism inom hälso- och sjukvården och rätten till hälsa för personer i missbruk.
Årets huvudtalare är sir Michael Marmot, professor i epidemiologi och folkhälsa, som under sitt arbete för WHO dragit slutsatsen att social rättvisa är en förutsättning för jämlik hälsa. Under de tre dagarna arrangeras runt 170 programpunkter och över 80 organisationer kommer att finnas på plats.
Plats: Konsert & Kongress, Linköping
Tid: 14–16 november
Info och program: mrdagarna.nu

23 november

Julkul med halm i Ekeby, Gotland
Gör en oro, krona och halmdockor. Barn får hjälp att göra en stjärna. Fika med kaffe och lussebulle samt lunch med julgröt ingår. Arrangör: Gotlands läns hemslöjdsförening.
Plats: Hoven droven vid kyrkan i Ekeby, Ekeby Godrings 304, Gotland
Tid: 10.00–15.30
Kontakt: Brittén Dahné, grogarnsbritt@gmail.com
Kostnad: 100 kr för vuxna, 50 kr för barn.
Anmälan före 17 november här.

Pyssla med halmdockor till jul i Ekeby
Pyssla med halmdockor till jul i Ekeby. Foto: Gotlands läns hemslöjdsförening

27 november

Skogsodling i Lund
Skissernas museum i Lund anordnar en temakväll om skogsträdgårdsodling.  Det blir föredrag med permakulturdesignern Philipp Weiss om konsten att odla som skogen, diskussion om det ätbara i staden och specialkomponerad mat och mingel. Kvällen passar alla som vill odla fleråriga grönsaker, hitta ett speciellt nöt- eller fruktträd som passar hemma i trädgården eller bara inspireras av permakultur och skogsträdgårdens möjligheter.
Plats: Skissernas museum, Lund
Tid: 27 november, kl 18-20.45
Kostnad: 195 kr inkl mat
Anmälan: senast den 12 november på  lund.se/odlasomskogen

Längre fram

7 januari–5 juni

Gränslös feminism på Färnebo folkhögskola 
Att skapa en feminism mot förtryck och för Morder Jord. Så kan man lite kort sammanfatta målsättningen med vårens kurs på Färnebo folkhögskola.
I Latinamerika växer  olika feministiska rörelser fram som tar sats i den antikoloniala kampen och konfronterar manligt översitteri i alla former.
Kursen tar förutom detta fasta på klassamhället, rasismen och globala orättvisor. Och deltagarna kommer genom en resa till Peru att få vidga sina feministiska vyer och skaka av sig det koloniala arvet.
Plats: Färnebo folkhögskola, Österfärnebo –  och Peru
Tid: 7 januari–5 juni
Info och anmälan: här.

Självhushållning kräver kunskap om hur man vårdar sina verktyg och hur man använder dem, som att hugga ved till exempel
Självhushållning kräver kunskap om hur man vårdar sina verktyg och hur man använder dem, som att hugga ved till exempel.  Foto: Anders Wiklund/TT

13 januari –3 juni

Självhushållning i Höör
Den som vill ställa om sitt liv och bli mer självförsörjande behöver en del kunskap inom hantverk. Man behöver veta hur man själv bygger, lagar och reparerar. Det kan handla om att bygga ett litet växthus eller reparera sitt hus, laga kläder och hugga ved, hur man tar hand om sina verktyg med mera. Kursen Hantverk för självhushållare lär ut grundläggande hantverkstekniker och pratar om hållbarhet och hur man kan välja långsiktiga och miljövänliga lösningar. Kursen omfattar både teori och praktik men fokus är på det praktiska arbetet.
Plats: Holma gård i Höör och Ankhult
Tid: 13 januari–3 juni, studier på halvtid
Info och anmälan: här
Ansök senast 15 november

18 januari–5 december

Kurs i omställning i Gästrikebygden
En kurs främst riktat till boende på landsbygden i Ockelbo, Sandviken, Gävle och Hofors kommuner och för personer som är beredda att engagera sig för att bidra till utvecklingen av lokalt och regionalt utvecklingsarbete för hållbarhet ur flera aspekter. I kursen förmedlas teori och praktik om odling för självförsörjning och möjlig försäljning av egna råvaror och mathantverk. Därtill att kartlägga möjligheter till samverkan på flera sätt i deltagarnas respektive närområden.
Undervisningen kommer att ledas av många av Sveriges ledande inspiratörer på sina respektive områden. Projektet drivs av den ideella föreningen Kulturand i Järbo. 
Plats: Järbo i Sandvikens kommun
Tid: 14 lördagar under 2020 med start 18 januari och ungefär en träff per månad. Under mars, april och augusti kommer det att vara två gånger per månad.
Pris: Utan kostnad.
Anmälan senast 13 december och mer info här.

16 januari

Naturens rättigheter i Malmö
Vårt moderna samhälles natursyn framstår som alltmer ohållbar och intresset för holistiska världsåskådningar växer. På flera platser i världen har rättsliga instanser erkänt naturen som juridiskt subjekt.
I samband med projektet Sensing Nature from Within – en internationell konstutställning, följt av  föreläsningar, samtal och performance – diskuteras denna natursyn.
Seminariet inleds med föreläsningar följt av ett modererat samtal mellan seminariedeltagare och publik och fortsätter i kaféet efteråt.
Bland deltagarna märks bland andra konstnären Ursula Biemann, universitetslektor David Harnesk och docenten i ekonomisk historia Anders Ögren. Moderator är ekologen Pella Thiel.
Plats: Moderna museet, Malmö
Tid: 16 januari 2020, 15-18, följt av after work
Språk: Programpunkten hålls delvis på svenska, delvis på engelska.
Pris: Fri entré,  begränsat antal platser, först till kvarn.
Mer information: här.

Att odla eget är både kreativt och hållbart
Att odla eget är både kreativt och hållbart. Foto: Carina Johansen/TT 

25 januari-17 maj

PDC-certifikat i Stockholm
Vill du lära dig mer om permakulturdesign? Under fem helger våren 2020 ges en kurs i Stockholm med målet att skapa resurseffektiva och hållbara system för boende, energi- och matförsörjning. Kursen går igenom permakulturens grundläggande begrepp och varvar föreläsningar med praktiskt arbete, studiebesök och grupparbeten. Deltagarna kommer också att arbeta med en designuppgift som redovisas vid sista träffen. Efter avslutad kurs får alla ett internationellt erkänt certifikat – ett så kallat Permaculture Design Certificate.  
 Plats: Bee Urban Evolution Lab, Stockholm.
Tid: 25 januari -17 maj, fördelat på fem tillfällen
Kostnad: 6 500 kr
Läs mer: här
Anmälan: m.svennbeck@gmail.com

2 mars – 30 oktober 2020

Självhushållning på Klarälvdalens folkhögskola
Klarälvdalens folkhögskola startar i mars nästa år en kurs i självhushållning. Utbildningen vill inspirera till självförsörjning och en kreativt skapande livsstil på landsbygden. Därför får man bland annat lära sig att odla sin egen mat, bygga sitt eget hus samt hur småskaligt skogs- och lantbruk går till.  Ekologiska och alternativa lösningar prioriteras.
Tid: 2 mars–30 oktober 2020
Plats: Kretsloppshuset, Naturbruksgymnasiet i Södra Viken
Sista ansökningsdag: 1 december 2019
Info: här 
Anmälan: här.