Radar

Överfiske gynnas i ny EU-budget

Det handlar bland annat om bidrag för att bygga nya fiskebåtar eller öka kapaciteten på deras utrustning skriver nätverket Birdlife international.

I tisdags beslutade Europaparlamentets fiskeriutskott om att återinföra subventioner för fiskeindustrin, något som EU förbjöd 2004 eftersom det uppmuntrar till överfiske, rapporterar nätverket Birdlife international.

Beslutet fattades under förhandlingarna för den europeiska fonden för sjöfart och fiske för perioden 2021–2027 och Birdlife international menar att den stora satsning som nu planeras kommer vara förödande för haven. Det slutliga innehållet i de planerade investeringarna ska dock förhandlas med Kommissionen och Ministerrådet, så det finns fortfarande en chans att de skadliga subventionerna dras tillbaka, skriver nätverket.

Det handlar bland annat om bidrag för att bygga nya fiskebåtar eller öka kapaciteten på deras utrustning. En del subventioner går även till fiskeföretag som använder sig av slavarbete eller fångar stora bifångster av fiskar som inte är avsedda att säljas eller av andra arter som fåglar, delfiner och sköldpaddor.

– Européerna vet redan att våra hav är i dåligt skick och många engagerar sig dagligen för att rädda livet i haven. För de medborgarna är det ett slag i ansiktet att folkvalda politiker vill använda skattepengar för att fortsätta ta död på haven. Den här omröstningen visar att medlemmarna av Europaparlamentet är mer intresserade av att jobba för fiskeindustrin än att lyssna på de människor som röstat på dem, säger Bruna Campos, sakkunnig på Birdlife Europe i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV