Radar

Väderkvarnar och fladdermöss i årets holk-SM

En fladdermusholk från en sjätteklass i Boden.

En fågelholk kan uppenbarligen se ut på lite olika sätt. Eller vad sägs om varianter som skateboard, väderkvarn eller en fladdermus? De tio finalisterna i årets upplaga av fågelholks-SM är nu korade.

Vinnaren utses vid trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar, som äger rum på Stockholmsmässan 21–24 mars. Där kan besökarna rösta på sin favoritholk och avgöra vilka som tar hem brons- silver- och guldholken. Det går även att rösta på Naturskyddsföreningens hemsida.

– Vi har fått 544 bidrag i år, och det brukar ligga på omkring 300 så det är verkligen jättekul, säger Naturskyddsföreningens projektledare Erica Lintrup till TT.

Tävlingen riktar sig till grund- och gymnasieskolor över hela landet. Bland årets finalister finns holkar i form av bland annat seriefiguren Bamse, en trollstuga, väderkvarn och en skateboard.

– Det är fin variation på holkarna. En del undrar: ”Vill fåglarna verkligen bo i de här konstruktionerna?”, men de bryr sig inte så mycket om hur de ser ut, bara de är beboliga så flyttar de in, säger Erica Lintrup.

Naturskyddsföreningen arrangerar tävlingen bland annat för att öka möjligheterna för fåglar att hitta boplatser. I naturen är det nämligen ont om gamla murkna träd som är lämpliga för fåglar att bygga bo i. Att sätta upp holkar i naturen ger barn också möjlighet till naturupplevelser.

– Får man en känsla för naturen i tidig ålder vill man också bevara den.

Regler för tävlingsholkar

Fågelholken ska byggas så att fåglarna ska kunna bo i den, och den ska tåla väder och vind.

Holken ska vara byggd i trä och ha ett ingångshål på minst 28 millimeter i diameter. Bottenutrymmet ska vara minst 9 centimeter på varje sida och höjden ska vara minst 18 centimeter.

Holken får målas och dekoreras fritt efter egen fantasi, men deltagarna uppmanas att främst använda naturmaterial. Humor och unik design är egenskaper som premieras.

Källa: Naturskyddsföreningen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV