Radar

Sydafrikansk ekolog får vattenpriset

”Jag känner mig ödmjuk, upplyft och tacksam.

Den ledande vattenekologen Jackie King tilldelas årets Stockholm Water Prize för sin forskning bland annat om hur dammbyggen påverkar floder.

Under de senaste fyrtio åren har hon varit en del av och lett flera forskargrupper som undersökt flödet i några av världens största floder som Nilen, Mekong, Indus och Okavango.

Jackie King har haft en ledande roll i att säkerställa en hållbar förvaltning av floder. Bland annat har hon utvecklat verktyg som visar hur dammbyggen och vattenuttag från floder påverkar ekosystem och samhällen i närområdet.

Dessa verktyg kan användas för att göra en bedömning redan innan dammar byggs.

– Alla förlorar på om floder utarmas på grund av beslut som bygger på bristfällig information. Det behöver inte vara så, säger hon.

Ökad förståelse för världens floder

Hennes forskning har bidragit till ökad förståelse för världens floder och deras avgörande betydelse för många miljoner människor. Jackie Kings arbete har påverkat sydafrikansk vattenlagstiftning men även väglett regeringar och institutioner i andra delar av världen.

Hon menar att regeringar ofta ser fördelarna med reglering av vattendrag men inte alltid nackdelarna i form av utarmade floder.

– Nu kan vi visa ekologiska och sociala kostnader lika detaljerat som ekonomer och ingenjörer påvisar vinster. Det är en ny slags information för att hjälpa regeringar att bättre förstå vilka avvägningar de behöver göra, säger Jackie King.

Det internationella vattenpriset Stockholm Water Prize är en global utmärkelse som delas ut under Världsvattenveckan i Stockholm den 28 augusti. Prissumman är 150 000 dollar, nästan 1,4 miljoner kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV