I dag lever 844 miljoner människor fortfarande utan rent vatten, och den siffran riskerar att öka i framtiden. Inför Världsvattendagen den 22 mars uppmanar organisationen WaterAid till mer hållbar produktion och minskat vattenavtryck.
I Sverige använder vi ungefär 140 liter vatten om dagen per person, men om vi räknar in det vatten som går åt till produktion av mat, kläder och varor, så stiger siffran till ungefär 3 900 liter. En stor del av det vattnet importeras från länder där stora delar av befolkningen lever utan tillgång till rent vatten, enligt rapporten ”Beneath the Surface” som organisationen WaterAid släpper inför Världsvattendagen.
Rapporten belyser hur produktion och konsumtion påverkar människors tillgång till rent vatten. Eftersom klimatförändringarna leder till längre torrperioder, värre översvämningar, mer oberäkneligt väder och stigande havsnivåer, innebär det även stora vattenförändringar.
Värst drabbade är människor i världens fattigaste samhällen, samma människor som har bidragit minst till de utsläpp som driver klimatförändringarna, enligt rapporten. I dag lever fyra miljarder människor i områden där det råder vattenbrist, och den siffran beräknas öka till fem miljarder till år 2050.
"Företag och individer måste ta större ansvar"
– Det är i grunden regeringars ansvar att se till att deras invånare har tillgång till rent vatten. Men företag och individer måste också ta större ansvar för sitt vattenavtryck, och bli mer medvetna om hur deras agerande påverkar människor som i dag lever utan tillgång till rent vatten, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen generalsekreterare för WaterAid Sverige i ett pressmeddelande.
I rapporten uppmanar WaterAid att ”länder och regeringar prioriterar den mänskliga rättigheten till rent vatten, och säkerställer att det finns effektiva lagar, regleringar och kontrollsystem för hållbar vattenanvändning.”
De uppmanar också att ”Konsumenter tänker på vad de köper och varifrån det kommer. Det kan vara svårt för konsumenter att räkna ut vattenanvändandet för enskilda produkter, men tips kan vara att; äta mindre kött (vegansk kost uppskattas ha 19 procent lägre påverkan på vattentillgång), inte kasta mat (en tredjedel av all mat som produceras globalt kastas), och tänka mer på hur mycket vi köper.”
Så mycket vatten krävs
Så här mycket vatten går det åt för att producera olika livsmedel:
Ett kilo nötkött: 16 000 liter
Ett kilo ost: 5 000 liter
Ett kilo ris: 2 700 liter
En hamburgare: 2 400 liter
Ett kilo avokado: 2 000 liter
En kopp kaffe: 140 liter
Ett glas vin: 120 liter
Ett kilo avokado: 2 000 liter vatten
Källa: Världsnaturfonden