Radar

Nya Zeeland förbjuder terrorvapen

Nya Zeeland stoppar försäljningen av en del vapen med omedelbar verkan, till följd av terrorattackerna i Christchurch.

Nya Zeeland förbjuder med omedelbar verkan försäljningen av automatkarbiner och halvautomatiska vapen av militär typ. ”Alla halvautomatiska vapen av typen som användes i terrorattacken i fredags kommer att vara förbjudna i det här landet”, säger premiärminister Jacinda Ardern.

Den nya lagen väntas vara på plats den 11 april och ett program för återköp av förbjudna vapen kommer att införas. Även en del tillbehör förbjuds, exempelvis magasin med plats för mycket ammunition och så kallade bump stocks, som gör det möjligt att skjuta snabbare.

– Den 15 mars ändrades vår historia för alltid. Nu kommer även våra lagar att göra det. Vi meddelar detta i dag på alla nyzeeländares vägnar för att stärka våra vapenlagar och göra vårt land säkrare, säger Jacinda Ardern vid en presskonferens.

Organisationen Federated Farmers som representerar tusentals bönder stödjer den nya lagen.

”Det kommer inte att vara populärt bland några av våra medlemmar men efter en veckas intensiv debatt och noggrann utvärdering av våra folkvalda, tror vi att det här är den enda möjliga lösningen”, säger talespersonen Miles Anderson i ett uttalande.

Nyzeeländsk polis meddelar även att samtliga 50 dödsoffer vid moskédåden i Christchurch har identifierats.

– För en liten stund sedan avslutades arbetet med att identifiera alla 50 offer och deras anhöriga har meddelats, säger polischefen Mike Bush på torsdagseftermiddagen lokal tid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV