FN vädjar om medel för hjälpinsatser till katastrofen efter den dödliga cyklonen Idai, vars omfattning ännu inte går att överblicka. Hjälparbetare fortsätter strömma mot Moçambique, Zimbabwe och Malawi för att hjälpa överlevande.
Fem dagar efter cyklonens framfart har hundratals människor bekräftats döda och hundratusentals liv är fortfarande i riskzonen, meddelar myndigheterna.
– Vi vet ännu inte tillräckligt om hur mycket som har förstörts för att ge en exakt uppskattning av hur mycket resurser vi behöver, men summan kommer att vara omfattande, säger Farhan Haq vid FN.
Tidigare har FN uppgett att målet är att hjälpa runt 600 000 personer de närmaste veckorna.
Fortfarande under vatten
FN:s livsmedelsprogram WFP prioriterar att rädda människor som inte kan ta sig ifrån de översvämmade områdena, och att organisera tillfälliga boenden för de som räddas.
– Situationen har egentligen inte förbättrats. I Buzi är byarna fortfarande under vatten, säger Deborah Nguyen vid WFP.
I Moçambique har 217 människor bekräftats döda i katastrofen. 3 000 har räddats och 15 000 behöver fortfarande få hjälp, meddelar landets mark- och miljöminister, enligt Reuters.
I Zimbabwe har 100 människor bekräftats döda men dödstalet väntas stiga till 300. Minst 217 människor har rapporterats saknade i Chimanimani in Manicaland, en provins som gränsar till Moçambique. Området är avskuret eftersom vägarna fått stora slukhål och broar förstörts. Försvarsminister Perrance Shiri säger att landskapet påminner om ”efterdyningar efter ett fullskaligt krig”.
Totalt påverkas runt 200 000 människor i landet, enligt FN.
I Malawi har nästan en miljon människor påverkats och mer än 80 000 tvingats lämna sina hem, enligt FN.
Risk för sjukdomar
Hjälporganisationen Oxfam varnar för risken för sjukdomsutbrott till följd av cyklonen som drabbade sydöstra Afrika.
I Malawi har människor vars hem har förstörts samlats i läger. En del byar kan bara nås med helikopter eller båt.
”Latriner och avloppssystem har svepts bort eller förstörts. Människor måste uträtta sina behov i buskarna – det kommer att leda till svåra vattenburna sjukdomar”, säger John Makina vid Oxfam i ett pressmeddelande.