Radar

Busch Thor öppnar för samarbete med SD och V

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Kristdemokraterna öppnar för politiska samtal med Sverigedemokraterna. Men något nytt politiskt block är det inte frågan om, enligt KD-ledaren Ebba Busch Thor. Siktet är fortfarande inställt på en borgerlig regering, utan medverkan av SD.

Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, för att söka stöd i olika sakpolitiska frågor. Det skriver Ebba Busch Thor på sin Facebooksida.

Till TT säger Busch Thor att den nya linjen är en följd av hur läget i riksdagen ser ut efter valet, samt januariavtalet mellan regeringspartierna S och MP och deras samarbetspartier Centern och Liberalerna. Det innebär att riksdagsarbetet och förhandlingar där blir viktigare.

– De sammanhang där vi har haft lättast att få igenom kristdemokratisk politik finns inte på samma sätt längre. Vi kommer att fortsätta att ha ett väldigt nära samarbete med Moderaterna och vilja ha ett nära samarbete igen med Centern och Liberalerna, men det är en annan situation nu när C och L är stödpartier åt regeringen och ska ha ett fullskaligt budgetsamarbete med regeringen. Då måste vi vara beredda att, om det finns möjligheter att få genomslag för vår politik, föra samtal med SD eller V, om det krävs.

Enskilda frågor

– Jag vill betona att jag inte öppnar upp för den typ av kohandel som vi tycker har varit så beklaglig med januariöverenskommelsen, där man ska svälja en position som man genuint i grunden är emot för att jag vill ha igenom något annat. Det är ett dåligt sätt att föra politik på, det är vi inte beredda att göra, säger KD-ledaren till TT.

På frågan om vad det är som skiljer kohandel från vanliga politiska förhandlingar som KD vill se säger hon att det finns en tydlig begränsning.

– Det måste vara enskilda sakpolitiska frågor, det är inte långtgående, stora politiska samarbeten och det måste ligga i linje med våra värderingar och den politik vi lovat väljarna att genomföra.

TT: Det är inte budgetsamarbete, till exempel?

– Nej, och regering det vill vi bilda med de borgerliga partierna, om de vill.

"Gemensamma nämnare"

KD-ledaren visar på exempel i riksdagens utskottsarbete där KD fört politiska samtal med SD och V, då har det handlat om ett initiativ för konvertiter och ett om tolkstöd.

”Det visar att våra partier, hur oense vi än är om politikens huvuddrag, också kan hitta gemensamma nämnare. Vårt beslut hänger alltså ihop med hur riksdagens arbete fungerar nu när Alliansen inte längre finns”, skriver hon.

Busch Thor säger att en enskild fråga som kan bli aktuell i närtid, där den nya hållningen kan bli användbar, är trafikutskottets behandling av ett nytt signalsystem för järnvägen.

– Det låter inte så spännande men det kan ha en budgeteffekt på 30 miljarder. Där är det mycket möjligt att V, SD, KD och M skulle kunna hamna på samma position, en som C och L tidigare har drivit och som vi har närmat oss, säger KD-ledaren.

Partistyrelsen har också beslutat att ha ett nära samarbete med Moderaterna och när så blir möjligt, återskapa ett samarbete med Centern och Liberalerna igen för att kunna bilda regering med dessa tre partier.

Däremot innebär KD:s nya förhållningssätt inte att partiet ska ingå i något nytt politiskt block, och ”vi garanterar inte att vi slutför en förhandling som påbörjats. Varje förhandlingsrum har en dörr som man kan gå ut genom”, skriver Busch Thor på Facebook.

"Historiskt misstag"

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterar KD-beskedet i en kort kommentar på Facebook, och delar Busch Thors inlägg.

”Klokt och moget resonerat av Ebba Busch Thor och KD. Ett naturligt steg givet det nya politiska landskap som tagit form”, skriver han.

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, är hård i sin kritik.
”Ett historiskt misstag av KD att öppna för förhandlingar och överenskommelser med SD, ett främlingsfientligt populistparti med rötterna i nynazismen. Jag är djupt besviken över utvecklingen inom KD och det vägval de gör i dag. Detta hade varit ärligare att berätta innan valet”, skriver hon på Facebook.

Moderaterna har för närvarande inget att säga i frågan, uppger Moderaternas presstjänst när TT söker dem strax efter KD:s tillkännagivande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV