Radar

10 000 soldater intar Norrbotten

Soldater från en svensk pansarbataljon under Nato-övningen Trident Juncture i Norge förra året.

De kommer från Sverige, Norge, Finland, Storbritannien och USA – 10 000 soldater, stridsfordon och artilleri – för att genomföra den stora militärövningen Northern Wind 19.

– Det ger oss möjlighet att möta ett kvalificerat motstånd”, säger Anna-Lena Hess, kommunikationschef på regementet I 19.

Boende i östra Norrbotten har knappast kunnat undvika att försvarsmakten är i full färd med övningen Northern Wind 19. Området för övningen sträcker sig från Boden österut till Haparanda och den finska gränsen, och norrut till en linje norr om Överkalix.

– Det här är den största övningen som genomförs i området på många år, säger Anna-Lena Hess.

Får två år sedan genomfördes Aurora 17 i Mälardalen, Västsverige och delar av Småland. I övningen deltog 19 000 män och kvinnor från samtliga stridskrafter. Enligt Anna-Lena Hesse kan man förstå övningarna i ljuset av en nygammal syn på det svenska försvaret.

Försvarsmakten har varit lågt prioriterad ett tag och många har liksom glömt bort att det är viktigt att vi har ett väl tränat försvar. Under en period tränade vi i stället för insatser utomlands, men nu handlar det framför allt om ett nationellt försvar som kan försvara Sverige, säger hon.

Internationell övning

I Northern Wind deltar en brigad från Norrbottens regemente, I 19, som övar tillsammans med en finsk stridsgrupp. Motståndaren består av den norska brigaden Nord, som är förstärkt med elitsoldater från den amerikanska marinkåren och brittiska Royal Marines.

Runt 7 000 av de soldater som deltar i övningen kommer från andra länder än Sverige och syftet är att, som det heter, ”öka arméns förmåga att i vintermiljö lösa stridsuppgifter i brigads ram med stöd av underställda utländska förband”.

– Det är en viktig aspekt i sig, just att vi jobbar tillsammans. Nu får vi öva under bra förhållanden som utmanar oss och kan stärka det finsk-svenska samarbetet, säger Anna-Lena Hesse.

För varmt i Norrbotten

Tidpunkten för övningen är vald med omsorg – det är viktigt att säkerställa att försvarsmaktens alla delar kan hantera den svenska vintern. För tillfället råder dock mildväder runt Bottenviken med någon plusgrad i det aktuella området.

– Det är för varmt och det kan ställa till problem med att man blir blöt, säger Hesse.

Det är heller ingen slump att övningen hålls just i sydöstra Norrbotten.

– Det här är en av de regioner som har pekats ut som särskilt viktiga att försvara, säger Hesse.

Övningen pågår 18–27 mars och samtidigt övar flygvapnet i ett luftrum som täcker stora delar av Norrbotten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV