Radar

Plast från fisket dumpas i haven

Dumpade fiskenät och annan fiskeutrustning utgör stor fara för havslivet, enligt en ny rapport.

Varje år dör miljoner havsdjur av nät eller annan fiskeutrustning som lämnats eller tappats i världens hav – så kallade spöknät, enligt en ny rapport från Greenpeace. Djur som valar, sälar, sköldpaddor och fåglar fastnar i näten.

Fiskeindustrin dumpar varje år 640 000 ton utrustning som linor och fällor i havet. Det motsvarar vikten av 55 000 dubbeldäckare och utgör majoriteten av plastföroreningarna i haven, enligt rapporten från Greenpeace. 

”Nät och linor kan utgöra ett hot mot havslivet i flera år eller decennier, och fångar allt från småfisk och kräftdjur till hotade sköldpaddor, sjöfåglar och till och med valar,” står det i rapporten.

Rapporten kräver internationella åtgärder för att stoppa plastföroreningarna, som är dödliga för den marina miljön.

Hotar havsliv i hela världen

Louisa Casson, på Greenpeace i Storbritannien, säger att de övergivna fiskeredskapen påverkar havslivet i såväl Storbritannien som i hela världen.

– Världens regeringar måste vidta åtgärder för att skydda våra globala hav och hålla den underreglerade fiskeindustrin ansvarig för deras farliga avfall. Detta bör börja med ett starkt globalt havsavtal i FN nästa år, säger hon till the Guardian.

10 procent av den totala mängden plast i havet, inklusive så kallad mikroplast, utgörs av spöknät eller övergiven fiskeutrustning. Men enligt en studie som The Guardian hänvisar till är så mycket som 70 procent (sett till vikt) av den större plasten (mer än 20 cm) som förorenar haven relaterad till fiskeindustrin. 

En annan studie som tittade på plasten i norra Stilla havet uppskattade att det fanns 42 000 ton större plastbitar, varav 86 procent kom från fiskeutrustning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV