Radar

Östra Afrika: Hundratusentals flyr vattenmassorna

Människor i en kanot tar sig fram mellan Gumuruk och Lekongole i Sydsudan.

Över 60 personer har omkommit sedan kraftiga regn och översvämningar drabbat flera länder i östra Afrika. Hundratusentals har också tvingats på flykt och FN varnar för möjlig hungersnöd och epidemier.

I Sydsudan utlystes undantagstillstånd i förra veckan när 420 000 människor påverkats av vattenmassorna. Olika internationella hjälporganisationer arbetar i och omkring staden Pibor cirka 34 mil öster om huvudstaden Juba för att motverka utbrott av sjukdomar sedan bostäder förstörts och boskap dukat under.

Vittnen berättar att bostäder, skolor, marknadsplatser, vägar, flygplatser och bondgårdar har förstörts av vattnet.

I grannlandet Etiopien har över 200 000 människor flytt. I Kenya är det minst 17 000 och 48 dödsoffer har krävts.

Liknande scener utspelas i Somalia. Där har floder som stigit över sina bräddar förstört mängder av bondgårdar och fått många byar och samhällen att täckas av vatten.

Omkring 370 000 människor i Somalia har flytt och enligt FN har minst 17 dödats.

Varnar för hungersnöd

FN:s barnfond Unicef larmar om att cirka 200 000 barn i landet påverkas av översvämningarna. Många tusen familjer bor i primitiva läger på högre belägen mark eller under bar himmel.

De är i akut behov av boenden, livsmedel, rent vatten samt sanitets- och hygienartiklar. Dessutom har skolor förstörts av vattenmassorna och barnens undervisning är svår att organisera när de är på flykt, påpekar Unicef.

”Om vi inte agerar beslutsamt kommer effekterna av dessa översvämningar påverka Somalia långt efter att vattennivåerna har sjunkit”, säger Werner Schultink, Unicefs representant för Somalia, enligt ett uttalande.

FN varnar också för att förstörda bondgårdar och skördar kan påverka livsmedelstillgången i landet, där läget redan är instabilt. Osäker mat- och vattentillgång samt brister i sjukvård och sanitet kommer att leda till hungersnöd bland somaliska barn och skapa snabb spridning av dödliga vattenburna sjukdomar, enligt Unicef.

FN har tät kontakt med myndigheterna och hjälporganisationer för att analysera och möta upp de mest akuta behoven för barnen och deras familjer, står det i uttalandet.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.