Radar

Varmare vatten i Vättern riskerar utrota rödingen

De senaste två åren har båtägare haft problem att lägga till i hamnarna runt Vättern på grund av det låga vattenståndet.

På 30 år har temperaturen i Vättern, Sveriges näst största sjö, stigit med över två grader och uppvärmningen fortsätter. Nu hotas rödingen, som kan försvinna helt ur sjön, rapporterar SVT.

– Om 50 år kan det vara tre till fem grader varmare i vattnet och isfria vintrar. Då kanske inte rödingen finns kvar längre i Vättern, säger Malin Setzer, fiskerikonsulent på Länsstyrelsen i Jönköping till SVT.

Rödingen äter i huvudsak plankton. Normalt kläcks rommen i februari eller mars, men när vattnet blir varmare kläcks den tidigare, vissa år redan vid nyår, enligt Michael Bergström, fisketillsynsman på Länsstyrelsen i Jönköping. Då finns inga plankton för ynglen att äta, vilket resulterar i att de svälter ihjäl.

Varmare klimat påverkar vattennivåerna

Rödingbeståndet i Vättern har börjat återhämta sig efter att ha varit nere på mycket låga nivåer för 15 år sedan, bland annat på grund av för hårt fisketryck. Men om vattnet fortsätter att bli varmare finns det risk att beståndet minskar igen och så småningom försvinner helt.

Ett varmare Vättern kan också ge fler problem, med ett torrare klimat som påverkar vattennivåerna. De senaste två åren har båtägare haft problem att lägga till i hamnarna runt sjön på grund av det låga vattenståndet.

Även kraftigare regnskurar väntas med översvämningar som följd i trakterna kring sjön, som förser över 300 000 människor med dricksvatten i dag. Varmare vatten påverkar också kvalitén på dricksvattnet eftersom alger och bakterier växer lättare, vilket innebär att dricksvattnet behöver renas mer. 

Läs mer i LFT om problemen i Vättern och hur Naturens Rättigheter i dag arbetar för att sjön ska erkännas rättigheter. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV