Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Lär dig odla egen mat på en kurs i självhushållning på Klarälvdalens folkhögskola.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske kräver tidig anmälan eller längre planering.

6-7 november

Urpremiär med Sara Lidman i Umeå
Sara Lidman är flickan från Västerbotten som blev författare med ett eget språk. Som synliggjorde gruvarbetarnas villkor och öppnade svenskarnas ögon för Vietnamkriget. Och som tog upp kampen mot skogsbolagen om gifter och kalhyggen.
Om detta och mycket mer berättas i Gunilla Breskys film ”Sara med allt sitt väsen” med urpremiär den 6 november i Umeå. Musiken till filmen är skriven av Johan Ramström och framförs live av Norrlandsoperans symfoniorkester  vid premiären.
Plats: Stora scenen Norrlansoperan, Umeå
Tid: 6 november, kl 19,  och 7 november kl 19
Pris: ordinarie 300 kr, 3-18 år 60 kr, 19-26 år 210 kr.

En ung Sara Lidman
En ung Sara Lidman. Foto: Uppsala-Bild, Upplandsmuseet

12-14 november

Ullbaggar delas ut i Åre
I november är det dags för Landsbygdsnätverkets stora träff med tillhörande Ullbaggegala i Åre. Årets tema är livsmedelsstrategi och landsbygdspolitik och det blir resande workshops i trakterna runt Åre och Östersund, föreläsningar och panelsamtal. På plats under dagarna är förutom de nominerade till Ullbagepriset i olika kategorier även representanter för näringsdepartementet, jordbruksdepartementet,  tillväxtverket och SLU. 
Plats: Holiday Club, Åre
tid: 12-14 November
Info och anmälan: här 
Anmälan senast 28 oktober.

30 november-1 december

Omställning i Umeå
En två dagars grundkurs i omställning för alla som vill lära sig mer om hur lokalsamhällen ska ställa om och hur man bygger resiliens på lokal nivå. 
Kursen är verktygsorienterad och handlar om såväl inre som yttre omställning, på såväl individ- som lokalsamhällesnivå. Här finns också möjligheter att träffa likasinnade. Kursen hålls på samma sätt av omställningsrörelsen världen över och leds i Umeå av David Bennet och Pella Thiel.
Plats: Kungsgatan 42, Umeå
Tid: 30 november – 1 december, kl 10-17
Kostnad: 1995 kr
Info och anmälan: här

Svealand

Oktober 2019–31 maj 2020

Arktis smälter i Stockholm
I Stockholm har Nordiska museets stora hall gett plats åt livet och förändringarna i Arktis.  Om isens historia och framtid samt de människor som lever där handlar utställningen ”Arktis – medan isen smälter”.
Här möts man av arktiska isberg, samhällen, stora städer, taiga, tundra, fjäll och glaciärer.  Utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg, med en djup spricka mellan då och nu. Besökare kan vandra in i sprickan för att ta del av berättelsen om Arktis från många olika perspektiv.
Plats: Nordiska museet, Stockholm
Tid: 10 oktober 2019– 31 maj 2020
Info: här.

Nordiska museet förvandlat till Arktis
Nordiska museet förvandlat till Arktis. Utställningens centrala del är gestaltad som ett gigantiskt smältande isberg. Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet

13 november

Lär dig mer om ekocide i Stockholm 
Hur får man till en internationell lag mot ekocide?
End Ecocide Sweden ger svaret: Att fler engagerar sig och blir en del av rörelsen. Den 13 november bjuder nätverket in till en träff i Stockholm och berättar om sig själva, vad de gör och varför och på vilket sätt vi alla kan bidra. 
End Ecocide Sweden arbetar med att sprida idén om storskalig miljöförstöring, ekocid, som internationellt brott och är en del av det globala nätverket End Ecocide on Earth.
Plats: Ekskäret Klustret, Birger Jarlsgatan 58, Stockholm 
Tid: 13 november, kl 18.00-20.00
Begränsat antal platser. Anmäl dig här
Hemsida: endecocide.se

15 november

Klimatinspiratör i Sollentuna
Klimataktion och ABF håller en endagskurs för alla som vill påverka i klimatfrågan. Utbildningen erbjuder verktyg för att beröra och skapa diskussion. Några särskilda förkunskaper krävs inte. Man går igenom grunderna i klimatvetenskapen och klimatpolitiken, prövar hur man kan stimulera till samtal och reflektioner och talar om hur man kan öka människors handlingskraft genom att visa att ett klimatsmart samhälle är möjligt. Materialet och arbetssättet kan sedan användas i träffar med goda vänner, i föredrag, på arbetsplatsen, eller i en studiecirkel. 
Plats: Sollentuna, lokal meddelas senare
Tid: 16 november
Pris: 150 kr, bankgiro: 286-2423 eller Swish 1231493089
Anmälan: senast 1 nov till maryam.dorbegi@abf.se
Fika ingår. Ta gärna med en mugg!
Info: här.

Fynda och byt begagnat julpynt i Blackeberg
Fynda och byt begagnat julpynt i Blackeberg. Foto: Bertil Ericson/TT

23 november

Byt grejer i Blackeberg
Nätverket Västerort ordnar bytesdag på temat jul. Byt grejer som har med julen att göra: luciakläder, julpynt, pepparkaksformar, saker som passar att ge bort i julklapp med mera. Besökare ta med hela saker och kläder och ansvarar för att placera ut dem i garderob eller på bord, sen är det bara att ta med nya favoriter hem. Det går också bra att ta med saker hem även om man inte har något att skänka.
Gratis fika finns.
Plats: Vinjegatan 7, Blackeberg
Tid: 23 november, 12-15
Mer info: här

29 november

Laga gamla grejer i Stockholm
Strunta i Black Friday och ta vara på dina gamla prylar istället; slitna kläder, trasiga leksaker eller elektronik som inte fungerar – vad som helst som går att förlänga livet på. Middla är ett labb för studenter i interaktionsdesign vid KTH i Stockholm som vid vissa tillfällen ordnar publika evenemang som detta.
Den som har särskilda kunskaper i att laga eller reparera saker kan meddela detta i förväg här och har då möjlighet att dela med sig av sina kunskaper till andra deltagare på plats. Middla står för lokal, verktyg och fika.
Plats: Middla, KTH, Stockholm
Tid: 29 november, kl 15-19 (drop in)
Mer info: här

Götaland

30 oktober–12 december

Sopkonst i Angered
Basen för höstens miljötema på Blå Stället i Angered är utställningen ”Förpackad” – ett undersökande konstprojekt om plast av.
Det är konstnären Mattias Kväll som visar tolv fotografier och en skulptur. Under ett år samlade han in all förpackningsplast som hans familj fick när de handlade och dokumenterade hur de orangeröda återvinningspåsarna blev fler. Han bar den växande högen ut till lika platser i naturen och fotograferade dem i landskapet.
I Tema Miljö på Blå Stället ingår också föreläsningar och workshops med mera.
Plats: Konsthallen Blå Stället, Angered
Tid: 30 oktober–13 december
Kostnad: Gratis
Info: här.

”November” från utställningen ”Förpackad”
”November” från utställningen ”Förpackad”. Foto: Mattias Käll

30 oktober – 10 november

Framtidsvecka i Göteborg
Göteborgs största hållbarhetsfestival vill sätta fokus på allt det positiva som görs lokalt för ökad ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Årets tema är hållbar mat och målet är att utveckla Framtidsveckan i hela Västra Götaland
Plats: Göteborg
Info: goteborg.framtidsveckan.net

6 november

Studiecirkel om bogemenskaper i Göteborg
Föreningen Boihop Göteborg bjuder in till en studiecirkel tillsammans med Studiefrämjandet under senhösten och vintern 2019–2020. 
Basen för diskussionerna är boken ”Gemenskap och samarbete i kollektivhus och bogemenskap”. Föreningen Boihop Göteborg är en paraplyorganisation som medverkar till att starta och stötta grupper som vill bo i gemenskap i kollektivhus och bogemenskap inriktade mot olika åldrar och former. Studiecirkeln består också av studiebesök träffar med kunniga personer efter önskemål.
Tid: Sex träffar med start 6 november kl 18:00. Cirkeln kommer antagligen att hålla sig till onsdagar, men träffarna kommer inte att ske varje vecka.
Plats: Studiefrämjandet, Falkgatan 7, Göteborg.
Mer info och anmälan på Studiefrämjandets hemsida.

Sashiko kan användas för att lappa och laga
Sashiko kan användas för att lappa och laga. Foto: Heather/flickr

11 november

Sashiko i Växjö
Prova att sy olika bottensömmar, virkade blommor samt laga plagg med den japanska metoden sashiko. Det är Hemslöjden i Växjö som ordnar kafékvällar med olika slöjdtema och handledning i olika tekniker. Material ingår oftast. 
Plats: Gamla Domprostgården, Växjö
Tid: 11 november, 18-21
Kontakt: Monica Modig Rauden, 070-656 18 02
Kostnad: medlemmar 70 kr, övriga 110 kr, barn upp till 14 år gratis, 14-25 år halva priset.

12 november

Civilkurage i Malmö
Vardagens civilkurage är en organisation som arbetar för ett mer jämlikt och demokratiskt samhälle – och aktivistiskt medborgarskap.
Två kvällar i november tar man sig an destruktiva maskulinitetsnormer som behöver brytas i dagens klimatkris och tränar på hur man kan förändra dem. Manlighetsnormer går att koppla till stora utsläpp av växthusgaser och förstörelse av planeten, vilket kan ta sig uttryck i köttkonsumtion, privatbilism, fossila yrkesval, likgiltighet och kontroll över naturen. 
Träningen kan hjälpa var och en att skapa konstruktiva klimatsamtal och bryta tystnadskulturer, och utveckla färdigheter i hur man tränger undan synsätt som legitimerar och/eller möjliggör förstöring av jorden (normer kring konsumtion och slit-och-släng) och ersätta dessa med mer miljövänliga normer.
Plats: ABF, Malmö
Tid: 12 och 19 november, kl 18-20
Anmälan: här.

27 november

Skogsodling i Lund
Skissernas museum i Lund anordnar en temakväll om skogsträdgårdsodling.  Det blir föredrag med permakulturdesignern Philipp Weiss om konsten att odla som skogen, diskussion om det ätbara i staden och specialkomponerad mat och mingel. Kvällen passar alla som vill odla fleråriga grönsaker, hitta ett speciellt nöt- eller fruktträd som passar hemma i trädgården eller bara inspireras av permakultur och skogsträdgårdens möjligheter.
Plats: Skissernas museum, Lund
Tid: 27 november, kl 18-20.45
Kostnad: 195 kr inkl mat
Anmälan: senast den 12 november på  lund.se/odlasomskogen

Över hela landet

8 november

Sara Lidman på Folkets bio  
Sara Lidman är flickan från Västerbotten som blev författare med ett eget språk. Som synliggjorde gruvarbetarnas villkor och öppnade svenskarnas ögon för Vietnamkriget. Och som tog upp kampen med skogsbolagen mot gifter i skogen och kalhygge.
Om detta och mycket mer berättas i Gunilla Breskys nya film ”Sara med allt sitt väsen”som har premiär på Folkets bio över hela landet den 8 november. 
Mer info: här.

 Sara Lidman Foto: Folkets bio
 Sara Lidman Foto: Folkets bio

Längre fram

5–6 december

Konferens om lokal ekonomi i Järvsö
Under devisen ”Kommunen som motor för lokalekonomisk utveckling” äger Lokalekonomidagarna rum i Järvsö. Bland talarna märks bland annat forskaren Jonty Leibowitz från Center for Local Economic Strategies och Serena Bonato från Tillväxtverket. 
Lokalekonomidagarna är en mötesplats för såväl företagare och politiker som för gräsrötter och föreningar. Gemensamt är viljan att arbeta för att stödja, utveckla, stärka och studera lokal ekonomi. Syftet är att göra deltagarna medvetna om vilka problem och lösningar som finns inom ämnet.
Tid: 5-6 december
Plats: Järvsöbaden
Anmälan: via Studieförbundet vuxenskolan Gävleborg 
Program: lokalekonomi.helasverige.se

På Järvsöbaden arrangeras  Lokalekonomidagarna i december
På Järvsöbaden arrangeras Lokalekonomidagarna i december. Foto: Martin Ekman

7 januari–5 juni

Gränslös feminism på Färnebo folkhögskola 
Att skapa en feminism mot förtryck och för Morder Jord. Så kan man lite kort sammanfatta målsättningen med vårens kurs på Färnebo folkhögskola.
I Latinamerika växer  olika feministiska rörelser fram som tar sats i den antikoloniala kampen och konfronterar manligt översitteri i alla former.
Kursen tar förutom detta fasta på klassamhället, rasismen och globala orättvisor. Och deltagarna kommer genom en resa till Peru att få vidga sina feministiska vyer och skaka av sig det koloniala arvet.
Plats: Färnebo folkhögskola, Österfärnebo –  och Peru
Tid: 7 januari–5 juni
Info och anmälan: här.

Självhushållning kräver kunskap om hur man vårdar sina verktyg och hur man använder dem, som att hugga ved till exempel
Självhushållning kräver kunskap om hur man vårdar sina verktyg och hur man använder dem, som att hugga ved till exempel.  Foto: Anders Wiklund/TT

13 januari –3 juni

Självhushållning i Höör
Den som vill ställa om sitt liv och bli mer självförsörjande behöver en del kunskap inom hantverk. Man behöver veta hur man själv bygger, lagar och reparerar. Det kan handla om att bygga ett litet växthus eller reparera sitt hus, laga kläder och hugga ved, hur man tar hand om sina verktyg med mera. Kursen Hantverk för självhushållare lär ut grundläggande hantverkstekniker och pratar om hållbarhet och hur man kan välja långsiktiga och miljövänliga lösningar. Kursen omfattar både teori och praktik men fokus är på det praktiska arbetet.
Plats: Holma gård i Höör och Ankhult
Tid: 13 januari–3 juni, studier på halvtid
Info och anmälan: här
Ansök senast 15 november

16 januari

Naturens rättigheter i Malmö
Vårt moderna samhälles natursyn framstår som alltmer ohållbar och intresset för holistiska världsåskådningar växer. På flera platser i världen har rättsliga instanser erkänt naturen som juridiskt subjekt.
I samband med projektet Sensing Nature from Within – en internationell konstutställning, följt av  föreläsningar, samtal och performance – diskuteras denna natursyn.
Seminariet inleds med föreläsningar följt av ett modererat samtal mellan seminariedeltagare och publik och fortsätter i kaféet efteråt.
Bland deltagarna märks bland andra konstnären Ursula Biemann, universitetslektor David Harnesk och docenten i ekonomisk historia Anders Ögren. Moderator är ekologen Pella Thiel.
Plats: Moderna museet, Malmö
Tid: 16 januari 2020, 15-18, följt av after work
Språk: Programpunkten hålls delvis på svenska, delvis på engelska.
Pris: Fri entré,  begränsat antal platser, först till kvarn.
Mer information: här.

Att odla eget är både kreativt och hållbart
Att odla eget är både kreativt och hållbart. Foto: Carina Johansen/TT 

25 januari-17 maj

PDC-certifikat i Stockholm
Vill du lära dig mer om permakulturdesign? Under fem helger våren 2020 ges en kurs i Stockholm med målet att skapa resurseffektiva och hållbara system för boende, energi- och matförsörjning. Kursen går igenom permakulturens grundläggande begrepp och varvar föreläsningar med praktiskt arbete, studiebesök och grupparbeten. Deltagarna kommer också att arbeta med en designuppgift som redovisas vid sista träffen. Efter avslutad kurs får alla ett internationellt erkänt certifikat – ett så kallat Permaculture Design Certificate.  
 Plats: Bee Urban Evolution Lab, Stockholm.
Tid: 25 januari -17 maj, fördelat på fem tillfällen
Kostnad: 6 500 kr
Läs mer: här
Anmälan: m.svennbeck@gmail.com

2 mars – 30 oktober 2020

Självhushållning på Klarälvdalens folkhögskola
Klarälvdalens folkhögskola startar i mars nästa år en kurs i självhushållning. Utbildningen vill inspirera till självförsörjning och en kreativt skapande livsstil på landsbygden. Därför får man bland annat lära sig att odla sin egen mat, bygga sitt eget hus samt hur småskaligt skogs- och lantbruk går till.  Ekologiska och alternativa lösningar prioriteras.
Tid: 2 mars–30 oktober 2020
Plats: Kretsloppshuset, Naturbruksgymnasiet i Södra Viken
Sista ansökningsdag: 1 december 2019
Info: här 
Anmälan: här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV