Radar

Frackning stoppas i Storbritannien

Den kontroversiella bränsleutvinningsmetoden fracking har orsakat många protester världen över.

Den brittiska regeringen stoppar all utvinning av gas och olja med hjälp av frackning på grund av risk för jordskalv, rapporterar SVT.

I augusti utlöstes ett jordskalv med magnituden 2,9 på grund av frackning utanför Blackpool i nordvästra England – långt över gränsen på 0,5 som innebär att driften måste stoppas i 18 timmar.

Redan då stoppades all frackning i väntan på en rapport från landets olje- och gasmyndighet. Nu har rapporten kommit och regeringen bedömer att det är ovisst om det går att bedriva frackning på ett tillräckligt säkert sätt.

Oppositionen vill se ett förbud

Frackning, eller hydraulisk uppspräckning är en metod för att utvinna olja och gas ur skifferlager. En blandning av vatten, kemikalier och sand pumpas under mycket högt tryck ned i ett borrhål, vilket skapar sprickor i skiffern som gör det möjligt att komma åt oljan och gasen.

Flera av de brittiska oppositionspartierna – Labour, Liberaldemokraterna och De Gröna – vill se ett förbud mot den kontroversiella metoden. Regeringen nöjer sig dock med ett moratorium och vill utreda frågan ytterligare.

Det är andra gången regeringen utfärdar ett sådant moratorium. Även i slutet av 2011 stoppades all verksamhet under ett år.

"En enorm framgång"

I Storbritannien välkomnar nu miljöorganisationer och lokala motståndsgrupper moratoriet.

– Det här är en enorm framgång för lokalsamhällena och för klimatet. I nära ett decennium har folk över hela landet utkämpat en David mot Goliat-kamp mot den mäktiga industrin. Vi är stolta över att ha varit en del av den kampen, säger Craig Bennett, ledare för Friends of The Earth i Storbritannien, till The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV