Radar

Spanien vill hjälpa Chile med klimatmöte

En av de skyltar som har hunnits sättas upp i Santiago inför klimatmötet COP25.

Att Chile stoppar två stora toppmöten ställer till det för Donald Trump, Xi Jinping, FN – och Greta Thunberg. Spanien erbjuder sig att hysa miljömötet COP25 i Madrid. Men för Apec-mötet är framtiden oviss.

Chiles president Sebastián Piñera meddelade på onsdagen att landet – på grund av de stora gatuprotester som skakar Santiago och andra städer – avsäger sig värdskapet för stillahavssamarbetet Apecs möte i mitten av november och klimatkonferensen COP25 i början av december.

Mest akut är läget kanske för Kina och USA, vars ledare Trump och Xi har planerat att underteckna en tillfällig handelsöverenskommelse vid Apec-mötet.

Nya tullar

Febrilt arbete pågår för att se om den jättelika apparat en sådan sammankomst innebär kan flyttas med så kort varsel.

USA tittar på Alaska eller Hawaii, medan Kina funderar på Macau, enligt nyhetsbyrån Reuters källor i Washington och Peking. Trump sade på torsdagen att en ny plats ”offentliggörs snart”.

Några andra smidiga tillfällen för Xi och Trump att träffas den närmaste tiden finns inte, eftersom den amerikanske presidenten sedan tidigare nobbat det stora mötet East Asia Summit (EAS) i Thailand nästa vecka. Och i mitten av december är nya tullar tänkta att träda i kraft.

Enklare för FN

FN-organet UNFCCC, som ska hålla i klimatmötet COP25, har det något enklare, trots att det mötet redan flyttats en gång sedan Brasilien tackat nej med hänvisning till dålig ekonomi.

President Piñera säger att han talat med Spaniens premiärminister Pedro Sanchez, som erbjuder sig att ta emot COP25 i Madrid, skriver AFP.

Enligt reglerna ska COP-mötena hållas i UNFCCC:s hemort Bonn om man inte hittar någon annan plats.

Den svenska aktivisten Greta Thunberg vill av miljöskäl inte flyga, och har väckt globalt uppseende under sin pågående resa till och i Amerika medelst segelbåt och elbil. Hon befinner sig just nu i Kanada, och hade tänkt fortsätta land- och sjövägen till COP25.

”Jag har rest genom Nordamerika för att sedan ta sikte mot Santiago, men eftersom COP25 nu kommer att flyttas avvaktar jag mer information”, skriver hon på Instagram efter beskedet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV