Zoom

Sally Mattsson vill få fler att leva fossilfritt

År 2017 stod Sally Mattsons samlade utsläpp för 7,3 ton koldioxid, ett år senare hade hon lyckats vända det till 5,9 ton.

Det har gått ungefär ett år sedan Sally Mattsson bestämde sig för att börja sin resa mot ett fossilfritt liv. Nu vill hon inspirera fler till att göra samma sak.
– När man väl kommer igång märker man hur roligt det är att vara med och påverka istället för att knyta handen i fickan och tycka att någon annan borde göra något, säger hon.

Orden fullkomligt forsar ur Sally Mattsson när vi ses på Språkkaféet vid Esperantoplatsen i Göteborg. Jag hinner knappt formulera klart frågorna innan hon svarar på dem, så ivrig är hon att berätta om den omställningsresa som hon själv givit sig ut på och som hon även vill få andra att följa med på.

Det hela började med att hon i november förra året använde en av de tjänster som finns för att ta reda på hur mycket koldioxidutsläpp man gör av med under ett år.

Hon ”vägde in” som hon kallar det. Resultatet blev 7,3 ton för år 2017, vilket är något mindre än genomsnittssvensken släpper ut, men samtidigt långt över den nivå som forskningen säger att vi bör ligga på.

Eftersom hon själv beskriver sig som väldigt målinriktad bestämde hon sig för att sträva efter att leva helt fossilfritt år 2030. Samtidigt startade hon också en blogg där hon på ett inspirerande sätt berättar om sin resa.

– Men sen insåg jag att det är jättedumt att göra det här helt själv. Dels blir det väldigt tråkigt och dels blir det så mycket mer effektivt om man är fler. Därför bjöd jag in lite folk till att väga in ihop och fick väldigt positiv respons.

– Jag bjöd in både vänner och bekanta, och det var allt ifrån 19-åringar till 64-åringar med väldigt många olika bakgrunder som kom. Så det är kanske fler som bryr sig än vad man tror, säger hon.

En växande rörelse

I dag har rörelsen vuxit, exakt hur många anhängare de har i nuläget är svårt att svara på eftersom en kan vara delaktig på många olika sätt, men Sally Mattsson konstaterar i alla fall att de har cirka tusen följare på Instagram. De flesta är än så länge från Göteborg, men också från Stockholm, Åre och till och med Finland.

När jag frågar hur det kommer sig att hon så helhjärtat bestämde sig för att gå in för detta pekar hon på flera saker. Bland annat Parisavtalet som entydigt visar att vi måste ställa om men att saker fortfarande går i fel riktning. Men också personliga saker som att hon fick barn för några år sedan och att hon nu tagit tjänstledigt för att plugga bland annat miljöpsykologi, vilket också gjort att hon har fått mer kunskaper om vad det är som behövs.

Att resa är kul, och man kommer långt med tåg
Att resa är kul, och man kommer långt med tåg. Både i Sverige och Europa. Foto: Johan Nilsson/TT

– Det är väldigt lätt att tro att det krävs stora uppoffringar för att ställa om sitt liv, det trodde jag också till att börja med. Men det svåra är att börja bryta de gamla vanorna.

–Flygandet har varit en stor del av mitt liv, jag är uppvuxen med att ”backpacka” och har tänkt ”varför ska inte jag få se hela världen”. Men jag gjorde om min ”bucket list” och skrev ner saker i Sverige och Europa som jag ville se istället och då kändes det inte längre som en så stor uppoffring.

Flyget – en av de största klimatbovarna

Att avstå från flyget, menar hon, är det som oftast har störst påverkan för de flesta människor.

– Om du sopsorterar kan du hålla på med det i tjugo år innan du har tjänat in lika mycket som en enda flygresa. Du kan tänka att du har ett miljömedvetet beteende men när du väger in ser du svart på vitt vad som faktiskt ger resultat.

En del skulle säga att det inte spelar någon roll vad vi som enskilda individer gör så länge stora stater och företag fortsätter att släppa ut. Ser du någon risk med ditt initiativ, att fokus hamnar för mycket på den individuella omställningen?

Ja, givetvis kan det kännas som att det inte spelar så stor roll om jag som individ minskar mina utsläpp med några ton i det tysta samtidigt som Preems utbyggnad kommer att släppa ut flera miljoner ton. Men jag ser det som en politisk handling. När jag byter min profilbild i sociala medier till en där jag står med en invägningsskylt så gör jag det för att visa var jag står och för att det ska ge ringar på vattnet, säger hon och fortsätter:

Att sopsortera är bra – men det räcker inte för att kompensera för utsläpp, menar Sally Mattsson
Att sopsortera är bra – men det räcker inte för att kompensera för utsläpp, menar Sally Mattsson. Foto: Janerik Henriksson och Jessica Gow/TT

– Det måste till politiska beslut inom den här mandatperioden och de kommer inte att fattas om det inte finns en bred opinion för att göra det här. Man kan inte heller rättfärdiga att man själv inte gör någonting med att det finns andra som behöver göra mer.

– Det är samma som med jämställdhet, bara för att vi i Sverige har kommit längre än andra länder så kan man inte säga att ”det spelar ingen roll att kvinnor blir mördade här för i andra länder sker det ju i mycket större skala.” Det är bara en dålig ursäkt.

Workshop under Framtidsveckan

Den 7 november kommer Resan mot ett fossilfritt liv, som i dag drivs som en ideell förening, anordna en workshop under Göteborgs största hållbarhetsfestival, Framtidsveckan.

Meningen är att deltagarna som kommer dit ska ha vägt in sitt koldioxidavtryck i förväg och att det sedan ska diskuteras i olika grupper vad man kan göra för att sänka det. Ett halvår senare ska gruppen träffas igen för att se om de har lyckats sänka sina utsläpp. 

Bild från en så kallad invägning där en grupp personer fått ta reda på hur mycket koldioxid de förbrukar
Bild från en så kallad invägning där en grupp personer fått ta reda på hur mycket koldioxid de förbrukar. Foto: privat.

– Vi vill att det ska vara som en gemensam grej. Att det är något som vi gör tillsammans och att alla själva ska få välja vad de vill göra. Man kan välja att försöka sänka en sak eller så kan man försöka ändra jättemycket. Det är upp till varje individ var man vill lägga ribban. Huvudsaken är att vi börjar sänka utsläppen.

En folkrörelse

Målet som Sally Mattsson strävar efter är att Resan mot ett fossilfritt liv ska växa till en bred rörelse,  och att det inte längre bara ska ses som något svårt och jobbigt att ändra sina vanor utan något som faktiskt kan vara både roligt och utmanande.

– Om det här blir en folkrörelse kan vi förskjuta de fossila normerna och göra så att det här blir något eftersträvansvärt. Sen måste förstås politiska beslut till. Men om vi får fler personer att börja ställa om så kommer det bli dominoeffekter.

– Jag har pratat med personer i Sverige som bara gör av med ett ton per år och som lever ett jättebra liv. Många säger att det inte går, men det går om man vill och bestämmer sig.

Fotnot: Workshopen äger rum torsdagen den 7 november kl. 18.00-20.15 på Frilagret i Göteborg. Anmälan är öppen till den 4 november. Läs mer här.