Radar

Människor världen över höjer sina röster 

Studenter demonstrerar i Barcelona i Spanien den 31 oktober.

En våg av protester har svept över världen den senaste månaden. Här är en sammanfattning av de största protesterna.

När: 24-26 oktober

Utlösande faktor: Kritik mot landets säkerhetsstyrkor, som enligt aktivisten och medieentreprenören Jawar Mohammed tagit sig in i hans hem och försökt föra i väg hans säkerhetspersonal. Demonstranterna har även upprörts av ett uttalande från landets premiärminister Abiy Ahmed som tolkats som en kritik mot regimkritiska röster.

Läget: Våld präglade huvudstaden Addis Adeba och andra delar av regionen Oromia under några dagar, men har sedan dess avtagit.

78 döda.

Bolivia

När: Sedan den 21 oktober.

Utlösande faktor: De omtvistade resultaten i presidentvalet den 20 oktober som med minimal marginal säkrade den sittande presidenten Evo Morales fjärde mandatperiod. Morales motståndare hävdar valfusk och bland annat den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS kräver att valresultatet granskas.

Läget: En generalstrejk inleddes den 23 oktober och protesterna fortsätter. Det har varit våldsamt i flera regioner.

Minst 2 döda och 139 skadade.

Chile

När: Sedan den 18 oktober.

Utlösande faktor:
En prisökning på kollektivtrafikavgifter. Men det har utvecklats till att mer allmänt handla om höga levnadsomkostnader i landet

Läget: Efter generalstrejk och upptrappade protester har president Sebastián Piñera ställt in FN:s klimatkonferens COP25 som skulle ha hållits i Santiago 2–13 december. Presidenten har även sparkat en tredjedel av sin regering och utlovat flera sociala reformer – exempelvis höjda pensioner och lägre elkostnader – men protesterna fortsätter.

Minst 20 döda och 7 000 gripna.

Libanon

När: Sedan den 17 oktober.

Utlösande faktor: En föreslagen skatt på samtal som görs via meddelandeappar. Det mynnade ut i massdemonstrationer mot korruption och skattehöjningar.

Läget: Den 29 oktober avgick premiärminister Saad al-Hariri som en följd av protesterna. Innan dess hade hans regering dragit tillbaka skatteförslaget och tillkännagett ekonomiska reformer. Men trots det fortsätter protesterna med krav på en genomgående politisk reform. Libanon befinner sig i djup ekonomisk kris och regeringens avgång riskerar att destabilisera landet ytterligare, befarar utländska makthavare.

Överlag har protesterna varit fredliga och det finns inte några uppgifter om skadade. Demonstrationerna har dock förlamat landet.

En demonstrant med den libanesiska flaggan under regeringskritiska protester i Libanons huvudstad Beirut den 31 oktober
En demonstrant med den libanesiska flaggan under regeringskritiska protester i Libanons huvudstad Beirut den 31 oktober. Foto: Bilal Hussein/AP/TT

Spanien (Katalonien)

När: Sedan den 14 oktober.

Utlösande faktor: Fängelsedomar mot nio katalanska separatistledare för deras roll i Kataloniens utbrytningsförsök 2017.

Läget: Protesterna började med en intensiv vecka i mitten av oktober. Efter några dagars lugn marscherade 350 000 sympatisörer för Kataloniens självständighet genom Barcelona den 26 oktober. Dagen efter hölls en motdemonstration där 80 000 personer i Barcelona visade sitt stöd för att Katalonien ska fortsätta att vara en del av Spanien. De katalanska separatisterna har utlyst flera demonstrationer i november i samband med att Spanien går till val.

Minst 600 skadade, varav nästan hälften är poliser. Över 200 gripna.

Guinea

När: Sedan den 7 oktober.

Utlösande faktor: Ett lagförslag som skulle tillåta presidenten Alpha Condé att bli omvald till en tredje mandatperiod.

Läget: Tusentals människor har gått med i en rad demonstrationer organiserade av en allians av flera oppositionsgrupper, FNDC. Efter stora demonstrationer den 24 oktober har protesterna lugnat ner sig.

Minst 10 döda.

Ecuador

När: Från den 1 till den 13 oktober.

Utlösande faktor: Skrotning av bränslesubventioner.

Läget: Efter tolv dagars protester nådde president Lenín Moreno och rörelsen som ledde demonstrationerna en överenskommelse under vilken regeringen återinförde bränslesubventioner.

8 döda och 1 340 skadade.

Irak

När: Sedan den 1 oktober.

Utlösande faktor: Uppmaningar på sociala medier om att protestera mot korruption, arbetslöshet och en illa skött offentlig sektor.

Läget: Efter en vecka med protester, som snabbt eskalerade till sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter, tillkännagav regeringen reformer. Men människor fortsatte att kräva ett slut på korruption och arbetslöshet. Sedan den 25 oktober pågår protesterna på nytt och de unga männen som dominerat proteströrelsen har fått sällskap av familjer, kvinnor och äldre. Demonstranterna kräver regeringens avgång.

Över 250 döda och drygt 10 000 skadade.

Flera andra proteströrelser, som startade tidigare i år, fortsätter

Regeringskritiska protester i Iraks huvudstad Bagdad den 31 oktober
Regeringskritiska protester i Iraks huvudstad Bagdad den 31 oktober. Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

Hongkong

En proteströrelse inleddes den 9 juni efter ett lagförslag om att möjliggöra utlämningar till Pekingstyrda Kina. Efter månader med regelbundna demonstrationer drogs lagförslaget tillbaka i september, men protesterna hade redan breddats för att kräva större demokratiska friheter.

Protesterna var inledningsvis fredliga, men demonstranter och säkerhetsstyrkor har flera gånger drabbat samman och fortsätter att göra det.

Efter fem månaders gatuprotester har Hongkong nu gått in i recession, enligt stadens finansminister.

Algeriet

I februari utlöste Algeriets president Abdelaziz Bouteflikas beslut att ställa upp för en femte mandatperiod en våg av fredliga demonstrationer. Bouteflika avgick i april men demonstranter fortsätter att kräva politiska reformer och att personer som tillhörde den tidigare regimen avgår innan ett val kan hållas. Presidentvalet är planerat till den 12 december.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV